Primăvara astronomică va începe luni, 20 martie, la ora 23.24

Începând de la aceasta dată, durata zilei (faţă de cea a nopţii) va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii (faţă de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie

Echinocţiul de primăvară marchează începutul primăverii astronomice, si va avea loc luni, 20 martie, la ora 23.24 (ora României, n.r.), potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, potrivit g4media.ro.

Echinocţiul de primăvară se produce în jurul datei de 20 martie când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade”, au declarat specialiştii de la Observator.

 La momentul echinocţiului de primăvara Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc. Fenomenul determină egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine. La latitudinile ţării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, cifra reprezintă şi valoarea medie a înălţimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. La data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est şi apune în punctul cardinal vest.

Începând de la aceasta dată, durata zilei (faţă de cea a nopţii) va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii (faţă de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstiţiului de vară.

 Potrivit astronomilor, descrierea este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Prohibiția la știucă în Delta Dunării se ridică