Mii de oameni evacuați în urma erupției unui vulcan din Islanda

Met Office a precizat că erupţia a fost localizată la aproximativ 4 km nord-est de Grindavik.

Vulcan
Vulcan sursa foto pixabay

Un vulcan a erupt în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei, după săptămâni de activitate seismică intensă. Aproximativ 4.000 de persoane au fost evacuate din oraşul pescăresc Grindavik, iar centrul spa geotermal Blue Lagoon din apropiere fiind închis, potrivit ziare.com.

 Erupţia a început la nord de oraş la ora locală 22:17 (22:17 GMT), a precizat Biroul islandez de meteorologie.

Regiunea din jurul capitalei Reykjavik se confruntă cu o creştere a activităţii seismice de la sfârşitul lunii octombrie. Imagini şi videoclipuri postate pe reţelele de socializare au arătat lava izbucnind din vulcan la doar o oră după ce a fost detectat un roi de cutremure, sau evenimente seismice. Un elicopter al pazei de coastă a fost trimis în zonă pentru a confirma locaţia exactă şi mărimea erupţiei.

 Met Office a precizat că erupţia a fost localizată la aproximativ 4 km nord-est de Grindavik. Activitatea seismică se deplasa spre oraş. Lungimea fisurii din vulcan este de aproximativ 3,5 km.

Lava curge cu o viteză de aproximativ 100-200 de metri cubi pe secundă, a adăugat acesta. Acesta a precizat că această cantitate este de multe ori mai mare decât în cazul erupţiilor anterioare din peninsula Reykjanes din ultimii ani. Un ofiţer superior de poliţie de la Apărarea Civilă a declarat pentru postul naţional de televiziune RUV că erupţia a avut loc rapid şi pare să fie „un eveniment destul de mare”. Vidir Reynisson a declarat că lava părea să curgă în toate direcţiile dintr-o fisură mare din vulcan. Bărbat reţinut pentru împuşcarea mortală a unui câine