10% din prețul alimentelor cumpărate de locuitorii din Grecia, suportat de către guvern

Persoanele singure vor primi maxim 220 de euro, iar pentru familiile numeroase, cu mai mulţi beneficiari, sprijinul total va fi plafonat la 1.000 de euro.

 Guvernul din Grecia intenţionează să suporte 10% din costurile cu achiziţiile de alimente ale majorităţii gospodăriilor, măsura fiind finanţată prin taxarea profiturilor excepţionale realizate de cele două companii greceşti de rafinare a petrolului, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis, potrivit digi24.ro.

„Începând din luna februarie, statul va acoperi 10% din achiziţiile făcute de fiecare gospodărie, timp de şase luni, la supermarketuri şi magazine alimentare (brutării, patiserii, pescării). Costurile fiscale vor fi de 650 milioane de euro”, a anunţat premierul, înainte ca parlamentarii să voteze bugetul de stat pe 2023.

Măsura vizează gospodăriile care au un venit de până la 24.000 de euro pe cuplu/an, la care se adaugă 5.000 de euro pentru fiecare copil. Potrivit premierului Kyriakos Mitsotakis, sprijinul pentru cheltuielile cu alimentele este destinat să acopere 85% din gospodăriile din Grecia, adică aproximativ 8,4 milioane de cetăţeni.

Persoanele singure vor primi maxim 220 de euro, iar pentru familiile numeroase, cu mai mulţi beneficiari, sprijinul total va fi plafonat la 1.000 de euro.

Parlamentul de la Atena a aprobat sâmbătă noaptea bugetul de stat pe 2023, primul din ultimii 12 ani care a fost elaborat în afara cadrului de monitorizare post-bailout pe care Grecia a trebuit să îl respecte după criza financiară. Potrivit proiectului de buget, economia Greciei ar urma să înregistreze în 2023 o creştere de 1,8%, faţă de un avans de 5,6% în acest an. Creşterea economiei va permite reducerea raportului datorie publică/Produs Intern Brut până la 159,3%. De asemenea, Guvernul de la Atena mizează în 2023 pe o revenire la un surplus primar de 0,7% din PIB.

Bărbat reținut preventiv, după ce soția a făcut intenționat un accident cu mașina