Elevii de liceu vor putea învăța cum să-și recunoască emoțiile

Este vorba despre o disciplină nouă opțională care va fi studiată din 2023.

Începând cu anul școlar viitor, elevii de liceu pot alege să studieze opțional cum să-și recunoască emoțiile cu ajutorul jocurilor și strategiilor non formale cum ar fi storytelling, brainstorming, strategia creativă Disney, teatru de umbre. Emoțiile afectează sănătatea exact la fel ca regimul alimentar sau exercițiile fizice, deoarece atrag reacții biologice în corp. Stresul este principalul aliat al emoțiilor negative, fiind o legătură strânsă între emoții și stres, potrivit ziare.com.

O emoție implică fenomene fizice în tot organismul, accelerându-se  bătăile inimii care uneori încetinesc.

Unul dintre principiile inconștientului are legătură cu faptul că dacă o emoție este reprimată, modul în care se va manifesta mai tărziu va fi mult mai puternic și cu potențial de risc. Uneori, suntem extrem de obosiți și lipsiți de energie, deoarece organismul nostru conține toată tensiunea emoțională neexprimată și acumulată pe parcursul vieții. Dacă emoțiile sunt refuzate, pot apare probleme de atenție, memorie, somn, concentrare, un nivel scăzut de energie, tulburări alimentare sau tot felul de dependențe. De asemenea, pot apare și somatizările, adică diferite afecțiuni fizice, deoarece organismul a început să cedeze tensiunii psihice.

Pot să apară tulburările emoționale, respectiv atacurile de panică, anxietatea, depresia, fobia, obsesia față de un anumit lucru sau pierderea conexiunii cu sinele

Rolul emoțiilor, pozitive sau negative, este important pentru adaptarea organismului. Emoțiile funcționează pentru a ne ghida să supraviețuim și să prosperăm. Recent, au fost aprobate și publicate în Monitorul Oficial,  un număr de 21 de programe pentru discipline opționale, la oferta din curriculum la decizia școlii, pentru gimnaziu și programul „A doua șansă”, învățământ secundar.

Potrivit documentului, în perioada octombrie – noiembrie 2022 se elaborează propuneri de opționale la nivel profesorilor și clasă, urmând ca apoi, în ianuarie 2023, lista opționalelor din școli să fie aprobate în consiliul profesoral și transmise către consiliul de administrație.

Pe lista materiilor opționale se află ”Educație pentru peisaj”, ”Armonie corporală și socială”, ”Desenul în viața cotidiană”, ”EduGaming”, ”Istoralia”, ”Siguranță în situații de risc”, ”Cultura copilăriei”, ”Robotica și viața”, ”Educație pentru patrimoniu”, ”Text, deschide-te!”. Alte opționale: ”Etica aplicată”, ”În jurul mesei. Stiluri de viață și cultură alimentației”, ”Migranți în lumea contemporană”, ”Educație pentru dezvoltare durabilă”, ”Cultură digitală”, ”Științele și patrimoniul”, ”Lumea cotidiană într-un an”, ”Sănătate și integrare în familie și comunitate”, ”Click SUCCES!”, ”Știința și tehnologia mă ajută. Studiez, aplic, creez!”, ”Cum mă înțeleg cu celălalt”.

Noi restricții de trafic la pasajul Doamna Ghica