Guvernul alocă fonduri pentru punerea în siguranţă a barajului Tăul Mare, după incidentul produs la Roșia Montană

Suma este de 2.782.088,71 lei.

2,7 milioane de lei au fost alocate de către Guvern pentru punerea în siguranţă a barajului Tăul Mare. Prin actul normativ ce urmează să fie iniţiat de MDLAP, va fi alocată suma de 2.782.088,71 lei din Fondul de rezervă bugetară, fonduri necesare efectuării lucrărilor de primă urgenţă, pentru punerea in siguranţă a barajului Tăul Mare din judeţul Alba, potrivit ziare.com.

Fondurile vor fi alocate în urma incidentului produs pe 1 octombrie la barajul lacului de acumulare, care a impus evacuarea preventivă a locuitorilor din localitatea Roşia Montană

Autoritățile din Alba au solicitat suma de 19,5 milioane de lei pentru punerea în siguranță a barajului de la Roșia Montană.

”Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, astăzi, în format hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a aprobă hotărârea prin care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei este abilitat să iniţieze actul normativ pentru alocarea fondurilor necesare lucrărilor de primă urgenţă la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din judeţul Alba”, a transmis, marţi seară, Guvernul, într-un comunicat de presă.

Fisura care a fost semnalată la barajul lacului piscicol Tăul Mare din Roșia Montană a avut forma unui con și un diametru de circa 1 m la nivelul coronamentului

Potrivit autorităților, se pare că s-au desprins pietre din baraj care au blocat vanele care permit deversarea controlată a apei. La fața locului a fost chemat un expert. Autoritățile au luat în calcul golirea barajului cu ajutorul unor pompe de capacitate mare, venite din alte județe.
Directorului SGA Alba, Vlad Sorin, a spus că breșa s-a format prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră.
„Mica breșă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură. Monitorizăm breșa, aceasta nu a suportat nicio modificare”, a declarat acesta.

Ministrul Gabriela Firea caută soluții pentru prevenirea sarcinilor în cazul adolescentelor: „Suntem printre campionii Europeni în clasamentul copilelor cu copii”