amenda ancom

Multe din aplicațiile disponibile în magazinul Google Play Store sunt realizate pentru a sustrage datele utilizatorilor sau pentru accesarea unor reclame agresive, potrivit digi24.ro. Specialiștii Bitdefender au identificat un număr de 30 de aplicații pentru Android, care aveau milioane de descărcări, dar care luau un alt aspect pentru a fi greu de depistat de către utilizator. 

Care sunt avertismentele specialiștilor

Utilizatorilor li se cerea permisiunea pentru accesarea agendei din telefon sau accesul la date care nu aveau legătură cu aplicația. Atunci când se descarcă un astfel de program, escrocii online infectează și alte aplicații din telefon prin afișarea unor reclame agresive. Astfel, atacatorii cibernetici sustrag datele utilizatorilor sau distribuie programe malițioase altor telefoane. Experţii recomandă utilizatorilor să fie atenți la ce permisiuni se oferă aplicaţiilor ce urmează să fie instalate, mai ales atunci când se solicită lucruri care nu au legătură cu funcţionalitatea aplicaţiei (acces la lista de contacte), dar mai ales la aplicaţiile care cer permisiuni speciale, cum este cea de Accesibilitate.

Dacă se instalează o aplicaţie din magazinele oficiale de aplicaţii, trebuie folosită o soluţie de securitate care poate detecta comportamentele anormale şi care scanează fiecare aplicaţie la instalare sau în timpul procesului de update. Specialiștii avertizează asupra aplicaţiilor cu număr foarte mic de evaluări de la alţi utilizatori, în special când acestea sunt descărcate de foarte multe ori. 

Google Maps introduce trei funcții noi