Tudorel Toader

Duelul declarațiilor dintre foștii miniștrii ai Justiției, Ana Birchall, respectiv Tudorel Toader, e departe de a se fi încheiat și previzionăm cel puțin o repriză de departajare. Pentru a ne reintroduce în subiect trebuie să reamintim că România a fost sancționată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu o amendă de numai 3.000.000 de euro, pentru întârzierea și aplicarea incompletă a regulilor blocului comunitar contra spălării banilor.

Birchall și Toader nu se pot pune de acord cu privire la cine se face vinovat de întârzierea de „doar” doi ani a aplicării Directivei și cine trebuie să achite nota de plată pentru incompetență. De la o banală polemică s-a ajuns repede la schimburi de replici care nu fac cinste celor doi foști demnitari.

„Cu evlavie, Ana Birchall face mătănii la zidul democrației europene fără să ne spună de ce nu a promovat ea OUG pentru transpunerea Directivei privind spălarea banilor!”, este ultima postare pe Facebook a lui Tudorel Toader, care a stârnit-o pe colega lui de partid.

„Zice TT că fac mătănii la zidul democrației europene. Și că nu este dumnealui vinovat pentru amenda de 3.000.000 de euro pe care românii urmează să o plătească pentru netranspunerea Directivei privind spălarea banilor. Sigur că fuga de răspundere nu mă mai miră deloc, după toate mizeriile pe care le-am văzut întâmplându-se în politica românească.

Dar să mai ai și tupeul ordinar să scoți capul în lume și să arăți mincinos cu degetul după ce ți s-a demonstrat clar că porți cea mare parte din responsabilitatea și vina acestei amenzi, uitând brusc de faptul că eu nu aveam cum să promovez constituțional acea directivă în timpul cât am fost ministru, asta chiar le întrece pe toate.

E trist pentru un fost judecător CCR (timp de 10 ani, cu mandat neconstituțional de 10 ani, potrivit jurisprudenței Curții din care a făcut parte) să nu știe că era „ab initio” neconstituțională o OUG care avea același obiect de reglementare cu un proiect de lege aflat deja în dezbaterea Parlamentului (proiect de lege trimis de Tudorel Toader cu o întârziere de 1 an de la împlinirea termenului de transpunere a acestei directive). Dați share, oameni buni, să demascăm impostorii!”, a replicat Ana Birchall folosind același mijloc de comunicare online.

Birchall a mai spus că despre Directiva europeană contra spălării banilor și finanțării terorismului se știa încă de la începutul lunii iunie 2015. Se știa și că trebuie transpusă (Directiva 2015/849), termenul fiind 26 iunie 2017. Dar ce să vezi? Faza pre-contencioasă a procedurii de infringment a fost iniţiata de Comisie în iulie 2017, iar Curtea de Justiție a Uniunii Europene a fost sesizată în august 2018.

Potrivit Ministerului Justiţiei, în 31 mai 2018, proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost aprobat de Guvern şi a fost înaintat către Parlamentul României pentru dezbatere în procedură de urgenţă.

Proiectul de lege a fost adoptat, cu amendamente, de Senat, în 24 septembrie 2018 şi de către Camera Deputaţilor în 24 octombrie 2018, iar după reexaminare, a fost adoptat de Senat în 18 martie 2019 şi de Camera Deputaţilor în 26 iunie 2019. Ulterior, legea a fost promulgată de către preşedintele României, devenind Legea nr. 129/2019, doi ani mai târziu față de termenul la care aceasta trebuia implementată.

Citește și: De la Directiva spălării banilor, la spălatul rufelor politice

HashtagNews.ro