Ana Birchall - sursă foto: Guvernul României

De când nu mai e ministrul Justiției, în Ana Birchall pare să se fi trezit spiritul civic la viață. De altfel, haideți să recunoaștem că nici înainte nu era tocmai genul de social democrat ca la carte, motiv pentru care, la un moment dat, a fost trasă pe dreapta și mustrată pentru derapajele ei anti-partid. Cât să mai suporte și Dragnea să i se saboteze planurile mărețe care, în mod absolut senzațional, i-ar fi garantat lui libertatea?

Însă, haideți să ne întoarcem la subiectul principal, cel în care Ana Birchall ne povestește despre Viorica Dăncilă, cea care, potrivit spuselor fostului ministru al Justiției, ar fi oprit pachetul de legi care viza înăsprirea eliberării condiționate. Motivul? Se vizau INCLUSIV actele de corupție. Astfel că, Liviu Dragnea n-ar fi picat prea bine în toată povestea asta. El, împreună cu mulți alții, de altfel.

”Liberarea condiționată este un drept, dar a unei persoane care e îndreptățită să solicite acest drept. Este și dreptul statului român să refuze o asemenea cerere. Legat de pachetul legislativ pe care l-am propus în perioada cât am fost ministru, și pe mine m-a amărât ce s-a întâmplat atunci, domnul președinte Iohannis a spus atunci și în CSAT să venim cu măsuri pentru a preîntâmpina asemenea situații. Eu atunci am făcut o serie de propuneri de modificare legislativă care au fost lucrate cu toți oamenii din sistem, cu toate instituțiile, eu am propus înăsprirea condițiilor pentru liberare condiționată, pentru că se acordă liberarea condiționată mult prea ușor. Am impus, pe de o parte, să ai obligația cumulului condițiilor, lucru care nu există în momentul de față și am majorat fracțiile. Ce s-a întâmplat… O asemenea modificare se aplica tuturor infracțiunilor, inclusiv celor de corupție. Am prezentat toate aceste modificări într-o conferință de presă și nici nu am ajuns bine în birou că doamna premier de la acea vreme (nr. Viorica Dăncilă) m-a sunat, m-a făcut în toate felurile și a spus ca eu să retrag ce am spus, în afară de înăsprirea anumitor pedepse. Am spus că refuz să fac acest lucru. A ieșit dânda public. Probabil că s-au înroșit telefoanele atunci, că altfel nu-mi explic de ce imediat a ieșit, a avut această reacție. Și-au dat seama că asemenea condiții, mult înăsprite, se aplicau și faptelor de corupție. Urmarea o știți: m-am ales cu încă o cerere de remaniere”, a declarat Ana Birchall, la Realitatea PLUS.

Birchall: Viorica Dăncilă? O marionetă, săraca…

”Săraca, a fost doar o marionetă. Eu nici nu cred că a realizat ce face. I-aș spune: dacă făceam aceste lucruri, nu făceam bine românilor? Eu propuneam niște lucruri pe care le susțin în continuare.”, adaugă Ana Birchall pe un ton ironic.

Nu cred că mai are rost să vă răspund la întrebarea: „Cine i-a tras sforile Vioricăi Dăncilă?”. Răspunsul este de la sine înțeles. Păcat, însă că odată cu înmuierea justiției, de dragul favorizării anumitor indivizi corupți, s-a creat un efect secundar care a făcut ravagii.

Citește și: Vanghelie se crede încă „temelie”: și-ar cam vrea primăria înapoi

#News