Foto: Digi 24
Foto: Digi 24

Rafturi goale, frig și multe magazine închise: Statele Unite se confruntă cu o iarnă deosebit de grea și, deși în Texas a revenit curentul electric, rafturile magazinelor au rămas goale.

Nu este vorba doar de Texas: o mare parte din jumătatea estică a Statelor Unite se confrunta cu zăpadă, gheață sau ploaie, aproximativ 78 de milioane de americani fiind afectați de problemele meteo.

Pana de curent din Texas care i-a lăsat în frig și pe întuneric în case a fost remediată complet, dar consecințele nu au întârziat să apară: oamenii spun că magazinele fie sunt închise, fie au rafturile goale.

De asemenea, cel puțin 38 de persoane au murit la nivel național din cauza furtunilor de iarnă sau a înghețului din zilele trecute, când au fost stabilite peste 2.500 de înregistrări pentru cea mai scăzută temperatură pentru această dată. Alte opt decese sunt suspectate a fi legate de vreme, dar autoritățile așteaptă rezultatele autopsiilor, potrivit CNN.

Rafturi goale și magazine alimentare închise

În San Antonio, unde electricitatea a revenit încă de miercuri, rafturile multor magazine sunt în continuare goale. ”Cele mai multe magazine alimentare sunt închise”, a declarat Claudia Lemus pentru CNN, potrivit Mediafax. ”Iar în cele deschise trebuie să stai la coadă timp de 20-30 de minute la un moment dat, apoi trebuie să intri și să iei ce este disponibil, deoarece magazinele sunt (în mare parte) goale”.

Claudia Lemus a mai dezvăluit că, în perioada în care energia electrică a fost oprită, ea și soțul ei au încercat să își țină copii ocupați, pentru a-i feri frig. Familia a pornit aragazul pentru a se încălzi și, deși au călătorit mult și și-au schimbat des reședința, declară că nu s-au gândit niciodată că viața poate lua această turnură.

Am trăit în toate statele, fiind o familie militară. Am auzit de zăpada care vine. Nu ne-am gândit niciodată că va fi așa. Nu am anticipat niciodată să avem …asemenea provocări.”

În cursul zilei de joi, aproape 300.000 de case și companii din Texas erau lipsite de energie electrică. Cu toate acestea, pana a fost rezolvată complet vineri dimineață.

În momentul de față, aproximativ 13 milioane de oameni se confruntă cu întreruperi în furnizarea apei, cu țevi sparte și defecțiuni ale sistemelor, au spus oficialii.

Valul de frig neobişnuit care a provocat în Statele Unite moartea a zeci de oameni şi pene majore de curent în Texas a relansat discuţiile ştiinţifice cu privire la posibilitatea ca schimbările climatice să se afle în spatele frontului de aer rece de săptămâna aceasta, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Citește și: Maia Sandu împrietenește Republica Moldova cu UE