Zeci de monede din aur și argint, descoperite de un fost polițist

Este vorba despre 37 de monede vechi, predate muzeului din Slatina.

Zeci de monede vechi din aur și argint au fost descoperite de un căutător de comori într-o pădure din județul Olt. După evaluarea tezaurului de către specialiști, bărbatul va fi recompensat de statul român. Fostul polițist a mai găsit o comoară. El a returnat statului, până acum, 70 de monede pentru care a primit 21.000 de euro.

„Aici, avem 3 monede de aur, cea din mijloc este cea mai importantă, a fost realizată la Monetăria din Sibiu, în Transilvania. Cele 2, din laterale, au fost realizate în monetării olandeze.”, spune Paul Durcă, fost polițist.

După pensionare, el și-a făcut cumpărat un detector de metale și a cutreierat dealurile și pădurile de lângă Slatina. La începutul anului trecut, a devenit căutător de comori autorizat, ultima lui descoperire fiind remarcabilă.„E primul meu aur pe care l-am găsit și atunci am fost foarte entuziasmat. Acum era a 6-a oară când mergeam acolo și mai găsisem și înainte, deci am dus mai multe monede, vreo 5, 6 monede la muzeu din zona asta, din pădurea asta și chiar când am fost acum ultima dată, stabilisem chiar și zona, am stabilit că în zona asta trebuie să merg și pur și simplu s-a întâmplat.”, a declarat Paul Durcă.

El a descoperit 37 de monede vechi pe care le-a predat muzeului din Slatina. Valoarea comorii va fi stabilită după o expertiză, iar statul îl va recompensa pe fostul polițist cu o treime din sumă.


Florin Ciulavu, arheolog, a declarat că tezaurul este destul de interesant, nu doar prin prisma faptului că sunt 3 monede de aur aici, dintre care una chiar e interesantă, ci și datorită faptului că conține aceste monede mai mari, taleri, care erau monede de valoare mare și care la momentul respectiv erau folosite, în principal, pentru plata mercenarilor și a armatei.
 Potrivit lui Gigi Smarandache, director Muzeul din Slatina, sunt niște piese care atestă și pun în valoare trecutul nostru istoric. „Urmează, mai întâi, să fie evaluată de către un expert, dar, mai întâi, stabilită vechimea și apoi împreună cu expertul se vor face acele formulare ce vor fi înaintate către comisia națională de arheologie, urmând aă această comisie, printr-o hotărâre să stabilească și să vadă unde poate fi încadrat, dar, de regulă, acestea sunt încadrate la categoria tezaur.”, a declarat Gigi Smarandache.

Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind reforma pieței carbonului