Noi reguli pentru vizitarea bolnavilor în spital

Programul de vizită ar urma să fie de 30 de minute, de luni până vineri între 15:00 şi 20:00, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătăţii a publicat în transparenţă decizională un proiect de ordin care prevede un program organizat de vizitare a pacienţilor internaţi în spitale şi regulile care trebuie respectate atunci când rudele intră la bolnavii internaţi, potrivit romaniatv.net.

Programul de vizită în spital ar urma să fie de 30 de minute, de luni până vineri între 15:00 şi 20:00, ministrul Alexandru Rafila pregătind un ordin de ministru privind modificarea programului de vizită în spitale.

Potrivit proiectului, în timpul săptămânii va exista un anumit orar de vizită, între orele 15:00 – 20:00,  în week-end orarul fiind prelungit. De asemenea, vizitele pot fi făcute în orice zi, indiferent de oră în cazul pacienţilor aflaţi în stare critică. Potrivit documentului, pacienţii nu trebuie testaţi Covid-19 la internarea în spital decât dacă au simptome de boală. „Acest Ordin vine în continuarea unei decizii pe care am luat-o la nivelul Ministerului Sănătăţii legată de accesul în spitale, care era condiţionată de foarte multe ori de efectuarea unui test Covid-19, ştiţi bine că am avut semnale din teritoriu, au fost tot felul de exagerări care limitau inclusiv dreptul pacienţilor de a primi asistenţă medicală (…) şi este normal să nu existe limitări ale pacienţilor şi nici ale aparţinătorilor care doresc să-şi viziteze rudele în spitale. (…) acest Ordin reglementează foarte clar cum se face accesul în spital într-un mod civilizat încât oamenii să aibă pe de o parte acces la informaţiile legate de rudele lor apropiate şi să poată să le viziteze într-un interval de timp rezonabil, cu o durată rezonabilă (…), a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănatatii..

Ordinul prevede reguli clare potrivit cărora aparţinătorii vor primi informaţii despre rudele internate în spital, fiind persoane desemnate să facă acest lucru.

De asemenea, va exista şi un sistem bazat pe un număr unic pentru fiecare pacient în parte, a mai precizat Alexandru Rafila.De asemenea, accesul vizitatorilor în salon se va face, în saloanele cu un număr de cel mult 3 paturi, 1 vizitator la un pacient, putând fi vizitat un pacient în același timp, în saloanele cu un număr mai mare de 3 paturi, 1 vizitator la un pacient, putând fi vizitați maximum doi pacienți în același timp.

Un pilot a oprit decolarea pentru a înapoia telefonul unui pasager aflat la bordul aeronavei