Noi vouchere pentru românii vulnerabili

Este vorba despre vouchere care să sprijine îmbunătățirea condițiilor de locuire prin investiții în servicii comunitare, precum și a unor servicii pentru reparaţia locuinţelor.

Sute de mii de români care au o situație materială grea ar putea primi vouchere de până la 4.000 de lei, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, potrivit ziare.com.

  Banii vor putea fi utilizați pentru renovarea casei dar și schimbarea aparatelor electrocasnice, cum ar fi frigiderul, mașina de spălat și aragazul

Măsura ar urma să se aplice începand cu anul 2023, până atunci România trebuind să primească aprobarea din partea Comisiei Europeane pentru alocarea acestor fonduri. În total, ar putea primi voucherele aproximativ 220.000 de români. Noile tichete vor fi acordate familiilor cu mai mult de 5 copii,  românilor care nu pot munci sau persoanelor vârstnice, fără sprijin. Potrivit ministrului Marcel Boloș, România vrea să obțină de la Comisia Europeană suma de 600 de milioane de euro.

Ministrul Marcel Boloș se așteaptă ca Bruxelles-ul să aprobe planul anul acesta, primii bani urmând să fie primiți de persoanele care îndeplinesc criteriile, în prima jumătate a anului 2023.

  Potrivit ministrului, discuțiile cu Comisia Europeană vizează limita plafonului pentru pensie socială, respectiv 1000 de lei , tichetele urmând să fie distribuite prin intermediul centrelor comunitare care urmează a fi funcționale la nivelul autorităților române locale din mediul rural,  fiind peste 2.200 de astfel de centre.

„În prima parte a anului viitor, n-aș putea să dau o dată fixă pentru că există un orizont de așteptări din partea multor oameni și este un voucher destul de așteptat pentru cei care sunt în astfel de situațîi. Încercăm să definitivăm negocierile cu CE să avem programul operațional aprobat. Cert este că noi derulăm aceste vouchere prin intermediul centrelor comunitare care urmează a fi funcționale la nivelul autorităților române locale din mediul rural, sunt peste 2.200 de astfel de centre, iar numărul de beneficiari pe care îi avem luați în considerare este de 220.000. Valoarea bugetului alocat este de 7 milioane de euro, însă pachetul de servicii pe care noi îl asigurăm este unul integral”, a declarat Marcel Boloș.

Noile tichete vor fi acodate după ce va fi efectuată o anchetă socială de către autorități, ele fiind cel mai probabil emise sub  formă de carduri care vor fi încărcate cu bani.

”Voucherele țintesc persoanele aflate în dificultate. Vrem să prevenim ca acești bani pe care îi alocăm pentru a oferi reintegrare socială amărâților, să prevenim ca acești bani și echipamentele oferite să fie vândute sau înstrăinate”, a declarat ministrul Marcel Boloș. Potrivit statisticilor guvernului,  România a pierdut peste 20% din populația activă pe piața muncii în ultimele trei decenii. Unul din trei români este expus riscului de sărăcie sau de excluziune socială, mai arată aceleași statistici.

Karim Benzema, desemnat câștigătorul trofeului „Balonul de Aur”