Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind sistemul unitar de pensii publice. Actul normativ extinde zonele în care locuitorii beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, dacă au locuit cel puțin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum și pe o rază de 8 km în jurul acestora. În acest act normativ, de modificarea a Art. 65 al Legii 263/2010, au mai fost adăugate încă patru localități: Galaţi, Făgăraş, Victoria şi Ciulniţa. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial Nr 858/18.09.2020.

Legea privind modificarea aliniatului 5 din Art 65 al Legii 263/2010 că „persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos şi neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor, (…) beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin (4)”. Prevederile acestui articol se aplică până la data de 31 decembrie 2030, dacă nu mai apar alte modificări ale legii.

Localitățile cu astfel de conditii sunt: Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta-Turnu-Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Magurele, Aninoasa, Baia de Criș, Baița, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Soimuș, Teliuc, Uricani, Vetel, Vulcan, Abrud, Baia de Arieș, Lupșa, Roșia Montană, Zlatna, Victoria, Făgăraș, Galați, Ciulnița, Slobozia, Brazi, Ploiești, Iacobeni, Vatra Dornei, Margina, Nădrag, Tomești, Berbești, Râmnicu Vâlcea. Beneficiază de prevederile proiectului și persoanele care locuiesc pe o rază de 8 km în jurul acestor localități.

Persoanele aflate în localitățile Baia Mare, Copșa Mică și Zlatna, precum și pe o rază de 8 km, erau singurele care puteau beneficia de reducerea vârstei de pensionare fără a fi penalizate.

În acest moment, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, conform Casei Naționale de Pensii.

Citește și: Pensionare mai rapidă pentru ceferiștii de „cursă lungă”

#News