Rareș Bogdan îi cere demisia lui Orban

Premierul Cîțu, „în cărți” pentru șefia partidului

Rareș Bogdan, europarlamentar și prim-vicepreședinte PNL, a anunțat că Ludovic Orban ar fi trebuit să demisioneze de la conducerea partidului, după rezultatul obținut la alegerile parlamentare. Într-un interviu acordat Aleph News, Bogdan a precizat că premierul Florin Cîțu trebuie sprijinit atât în această funcție, dar și pentru șefia partidului.

Noi trebuie să ne punem în spatele lui Florin Cîțu. Că-l iubesc unii sau nu-l iubesc, Florin Cîțu e liberal, reformist, Florin Cîțu trebuie sprijinit de tot PNL pentru că e unica noastră șansă să dovedim că vrem să facem ceva cu țara asta, altfel populația ne va sancționa.

Rareș Bogdan

Totodată, Rareș Bogdan a spus că aproape toți premierii României au ieșit de la Palatul Victoria „trăncăniți la cap”, singura excepție fiind Emil Boc, care de altfel a fost una dintre vocile care s-a răzvrătit după negocierile pentru coaliția de guvernare.

„Ludovic Orban, din păcate, în loc să intre acolo și să rămână omul care a fost, la rândul lui i s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte, el le știe pe toate. Să ne înțelegem. El nu e un om rău. El e un premier care a fost bun într-o perioadă înfiorătoare pentru România. Eu îi contest modul în care a condus și modul în care a fost discreționar în decizii. El nu a consultat partidul când a vorbit despre un ministru. A venit cu o listă pe care a supus-o votului”, a declarat Rareș Bogdan.

În urma negocierilor pentru coaliția de guvernare, PNL a pierdut trei dintre cele mai importante ministere deținute în mandatul lui Orban: Dezvoltatea, Transporturile și Fondurile Europene.

Data Congresului, una incertă

În acest context, se impune organizarea unui Congres al partidului, însă data la care ar putea fi stabilit este una incertă. Cu cât alegerile interne vor fi organizate mai târziu, cu atât premierul Cîțu sau unii oponenți ai lui Orban – nemulțumiți de cedările acestuia față de partenerii din coaliția cu USR PLUS și UDMR – vor avea mai mult timp să își creeze și consolideze baza de putere din partid. De altfel, și președintele Iohannis ar fi adeptul organizării congresului PNL în toamnă, potrivit G4Media.ro.

Conform statutului PNL, congresul se întrunește o dată la 4 ani, la convocarea Consiliului Național, iar ulterior alegerilor parlamentare acesta nu se poate organiza mai târziu de 31 iulie a anului de după alegeri, data fiind stabilită cu cel puțin 60 de zile înainte.

Citește și: Orban, acuzat că a „lăsat din mână” ministere importante

#News