Orban, acuzat că a „lăsat din mână” ministere importante

Scandal în rândul liberalilor după negocierile coaliției

Anunțul făcut vineri seară cu privire la desemnarea lui Florin Cîțu ca premier al unui guvern de coaliție pare că mai mult a agitat lucrurile, decât le-a liniștit. Asta în contextul în care liberalii au piedut ministere importante, cu „greutate” ca Transporturile ori Dezvoltarea, dar și Sănătatea, când ne aflăm în plină pandemie și înaintea unei campanii naționale de vaccinare anti Covid.

Ludovic Orban este acuzat că a cedat toate interesele partidului pentru interesul personal – acela de a fi președinte la Camera Deputaților, transmite Digi 24.

Ardealul se revoltă

Potrivit Digi 24, Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Maramureș, Alba, județele cele controlate de lideri cu influență ca Emil Boc și Ilie Bolojan, se revoltă pentru că Orban ar fi sacrificat miniștrii apreciați și cu rezultate bune ca Lucian Bode de la Transporturi și Marcel Boloș de la Fonduri Europene. Ministerul Dezvoltării era un alt punct cheie pentru partid, acum va fi la UDMR.

PNL a obținut, în urma negocierilor, ministerele Agriculturii, Educației, Culturii, Finanțelor, cel de Interne, Energia, Apărarea și Externele. Acestea din urmă îi aparțin însă de fapt lui Klaus Iohannis, el ținând foarte mult ca ele să fie conduse de cei doi specialiști, Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu.

Ministerele cu „greutate”, scăpate din mână

Unul dintre ministerele importante pentru liberali, cel al Dezvoltării, care gestionează un buget uriaș, programele de dezvoltare locală și banii pentru primari, va fi preluat de UDMR. În timp ce Transporturile au ajuns la USR PLUS, în contextulîn care acest minister era pe lista liberalilor de interese, având în vedere proiectele de infrastructură promise în campanie. Însă, cea mai mare pierdere poate fi considerată cea a ministerului Fondurilor Europene, la pachet cu Planul de Reziliență, cel care este foarte important pentru Klaus Iohannis, care a negociat la Bruxelles fondurile ce îi revin României din planul european de reconstrucție economică, și care a fost unul dintre principalele puncte ale campaniei electorale a PNL.

Numele vehiculate după „împărțirea” portofoliilor

Potrivit ziare.com, pentru portofoliile Guvernului Cîțu au fost vehiculate următoarele nume:

PNL:  Apărare – Nicolae Ciucă, Externe – Bogdan Aurescu, Finanțe – Bogdan Huțucă, Interne – Rareș Bogdan / Laurențiu Leoreanu, Educație – Raluca Turcan / Sorin Cîmpeanu, Energie – Virgil Popescu, Agricultură – Emil Dumitru / Adrian Pintea, Cultură – Bogdan Gheorghiu, Muncă – Violeta Alexandru.

USR PLUS: Justiție – Stelian Ion/ Raluca Prună, Transporturi – Cătălin Drulă, Sănătate – Vlad Voiculescu, Fonduri Europene – Cristian Ghinea, Cercetare, Inovare și Digitalizare – *fără nume deocamdată,  Economie și Mediul de afaceri – Claudiu Năsui,

UDMR: Dezvoltare – Cseke Attila, Mediu – Tanczos Barna, Tineret si Sport – *fără nume deocamdată.

Citește și: Final de negocieri. Florin Cîțu va fi premierul unui Guvern cu 18 ministere

#News