Klaus Iohannis

Klaus Iohannis analizează, verifică și, mai ales, sesizează Curtea Constituțională. Este vorba de legea prin care Parlamentul decide data alegerilor parlamentare. Ne raportăm iar la eterna luptă între Parlament și Guvern.

”O atare modificare, realizată cu mai puțin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigențele art. 1 alin. (5) din Constituție în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii și cea a securității raporturilor juridice”, se arată în sesizarea de neconstituționalitate.

”Dacă Parlamentul nu adoptă legea de stabilire a datei alegerilor în termenul prevăzut prin legea criticată, acesta nu poate fi constrâns efectiv să-și îndeplinească această obligație legală, întrucât în calitate de unică autoritate legiuitoare, deține prerogativa exclusivă de apreciere asupra oportunității legiferării”, precizează Klaus Iohannis.

În același timp, Iohannis insistă pe faptul că, prin acestă lege, parlamentarii își pot prelungi mandatul care este prevăzut în Constituție ca fiind de 4 ani. Potrivit legii fundamentale, acesta poate fi prelungit doar în caz de ”stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență, până la încetarea acestora”.

”Prerogativa Guvernului de a stabili data alegerilor este una care decurge chiar din rolul său constituțional de a pune în executare legea. Totodată, dat fiind rolul Guvernului în organizarea alegerilor, această prerogativă este una firească și ține chiar de necesitatea îndeplinirii misiunii sale și de buna organizare a alegerilor, cu respectarea tuturor termenelor legale”, mai precizează președintele.

Se încalcă articole din Constituție și ne-am obișnuit. Președintele afișa o anumită tăcere și eram obișnuiți și cu asta. În momentul în care decide că vocea poate rezolva multe, abia atunci se pot schimba multe.

Să ne amintim de ordonanțe și legi date noaptea. Să ne amintim și de faptul că suntem în plină campanie. Și zi, și noapte. Iar când președintele analizează, Curtea Constituțională ar trebui să respecte legea. Pentru că fix de acolo începe legea.

Citește și: Modificările aduse la legea rectificării bugetare vor fi atacate la CCR

#News