Cinci planete aliniate pe cer în acest weekend

Alinierea planetară are loc atunci când mai multe planete apar pe cer de aceeași parte a soarelui în același timp

Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay


O aliniere rară a cinci planete va avea loc pe cer în acest weekend. Alinierile de 5 planete sunt rare. Următoarea va avea loc până abia în 8 septembrie 2040. Este un fenomen vizual în care putem vedea planetele apropiate una de alta, într-o mică secțiune a cerului. O aliniere planetară are loc atunci când mai multe planete apar pe cer de aceeași parte a soarelui în același timp, conform Star Walk, potrivit digi24.ro.


 

Va fi nevoie cer senin, o perspectivă neobturată asupra orizontului estic și, probabil, un binoclu sau un telescop pentru a le vedea pe toate cinci. 

În dimineața zilei de 17 iunie, cu aproximativ o oră înainte de răsăritul Soarelui, priviți spre est. Acolo se va vedea un obiect luminos lângă orizont, Jupiter. Va fi cea mai strălucitoare dintre cele cinci planete și cel mai ușor de observat. După aceea, priviți ușor în sus și la dreapta. Acolo ar trebui să fie Saturn. Va părea mai mic decât Jupiter, dar ar trebui să fie vizibil cu ochiul liber. Următoarea planetă este Mercur. Trebuie să-l căutați în jos și în stânga lui Jupiter, între orizontul de est și nord-est. Ultimele două planete, Neptun și Uranus, sunt cele mai îndepărtate de Pământ, deci și mai puțin luminoase. Le puteți vedea cu ochiul liber doar pe un cer foarte de senin și într-o zonă fără poluare luminoasă. Altfel, veți avea nevoie de un telescop, sau măcar un binoclu, pentru a le vedea.

Regele Charles al III-lea îşi sărbătoreşte de două ori pe an ziua de naştere