Regele Charles al III-lea îşi sărbătoreşte de două ori pe an ziua de naştere

Ziua de naştere a monarhului britanic, are loc sâmbătă, la Londra, fiind marcată prin Parada Trooping the Colour

Parada Trooping the Colour, sărbătoarea marcând ziua de naştere a monarhului britanic, are loc sâmbătă, 17 iunie, la Londra, fiind pentru prima dată când această ceremonie este dedicată noului monarh, Regele Charles0 al III-lea, potrivit digi24.ro.

70 de aeronave vor survola cu această ocazie celebrul bulevard The Mall şi Palatul Buckingham, multe dintre ele implicate activ în operaţiuni în întreaga lume în acest an, inclusiv în cadrul misiunii NATO de poliţie aeriană din Europa de Est şi în evacuarea cetăţenilor britanici din Sudan.

Rolul de monarh al Marii Britanii vine cu avantajul de a-ţi sărbători ziua de naştere nu o dată, ci de două ori pe an. Regele Charles s-a bucurat de prima sa zi de naştere – cea reală – ca monarh la 14 noiembrie. Dar în acest weekend, conform tradiţiei, îşi va sărbători din nou ziua – în mod oficial şi public – pentru prima dată de când a urcat pe tron. 

Regii şi reginele Marii Britanii şi-au dublat festivităţile pentru ziua de naştere încă din secolul al XVIII-lea, organizând atât o celebrare publică – aniversarea oficială – cât şi un eveniment privat, la data reală. Motivul este destul de simplu, respectiv nimeni nu vrea ca ploaia să le strice parada, aşa că, încă din anii 1740, monarhii şi-au lăsat pentru vară petrecerile pline de fast. Tradiţia se crede că a început cu regele George al II-lea, în 1748, care era pasionat de petreceri.

 Acesta este anul în care sărbătoarea anuală Trooping the Colour din Marea Britanie a fost asociată pentru prima dată cu ziua de naştere a suveranului.

Ca şi Charles al III-lea, Regele George se născuse în noiembrie, când vremea în Marea Britanie este adesea departe de a fi ideală. Trooping the Colour – o paradă militară la Londra – exista anterior ca eveniment de sine stătător. A fost oficial şi permanent reprofilată ca sărbătoare a zilei de naştere a suveranului după ce George al III-lea a devenit rege în 1760. Edward al VII-lea, care i-a succedat reginei Victoria şi a domnit până în primul deceniu al secolului XX, a fost primul monarh care a primit omagiile în persoană. Această tradiţie anuală revine sâmbătă la Londra şi, ca în fiecare an, este de aşteptat să atragă mulţimi uriaşe pe bulevardul The Mall din faţa Palatului Buckingham.

Anul trecut, la ultima paradă Trooping the Colour dedicată Reginei Elizabeth II şi Jubileului ei de Platină, vedeta din balconul Palatului Buckingham a fost unul dintre strănepoţi

. Fiul cel mic al prinţului William, Louis, care tocmai împlinise 4 ani, a făcut deliciul publicului şi al presei cu grimasele sale, mai ales în timpul paradei aeriene. Tradiţia anuală revine sâmbătă la Londra şi, ca în fiecare an, este de aşteptat să atragă mulţimi uriaşe pe bulevardul The Mall din faţa Palatului Buckingham. Anul trecut, la ultima paradă Trooping the Colour dedicată Reginei Elizabeth II şi Jubileului ei de Platină, vedeta din balconul Palatului Buckingham a fost unul dintre strănepoţi. Fiul cel mic al prinţului William, Louis, care tocmai împlinise 4 ani, a făcut deliciul publicului şi al presei cu grimasele sale, mai ales în timpul paradei aeriene. 

Pentru prima sa paradă în calitate de suveran, Charles îşi va face apariţia călare pe cal. Charles se va alătura celor 1.500 de soldaţi care vor defila, precum şi celor 300 de cai care vor lua parte la ceremonia în onoarea sa.

Sunt implicate Cavaleria Casei Regale şi şi cele cinci regimente de gărzi – Grenadier, Coldstream, Scoţienii, Garda Irlandeză şi Garda Galeză. Este pentru prima dată când un monarh în funcţie se alătură paradei după ce defuncta regină Elizabeth a II-a făcuse acest lucru în 1986. Regele Charles va fi întâmpinat la parada gărzilor călare cu un salut regal, după care va inspecta gărzile galeze cu celebrele lor căciuli din blană de urs. Palatul Kensington a declarat că programul muzical din acest an va avea „o temă distinct galeză”, cu noi compoziţii ale formaţiei, special pentru această ocazie. William a lăudat trupele după şedinţa de repetiţii pentru că au făcut „o treabă foarte bună” în „condiţii dificile”, după ce mai mulţi membri ai gărzii au leşinat, pe fondul temperaturilor deja sufocante ale verii din Londra.

O nouă specie de dinozaur cu armură, descoperită în Marea Britanie