„Facem eforturi constante pentru a ne pregăti de valul trei”

Premierul Orban a declarat, luni seară, că România ia în calcul și un eventual val trei al pandemiei, pe care specialiștii îl estimează în luna februarie a anului viitor. Iar pentru acest lucru, autoritățile se pregătesc, prin mărirea numărului de paturi din ATI.

„În cadrul acestei vizite am inventariat posibilitatea de creştere a numărului de paturi la Terapie Intensivă la Spitalul Malaxa unde au nevoie de o instalaţie de alimentare cu oxigen suplimentară pentru a putea pune în funcţiune încă cinci paturi de Terapie Intensivă.

Noi facem eforturi constante pentru a ne pregăti pentru a face față și mai bine. Puteți vedea că am făcut progrese, sigur, nu pot să zic că sunt chiar la nivelul nevoilor, dar am făcut progrese pe linie și la nivelul echipamentelor de protecție, în materie de aparate de diagnosticare Real Time PCR. Acum am decis să achiziționăm și trei milioane de teste rapide pentru a fi folosite pentru personalul medical, pentru beneficiarii serviciilor din căminele de vârstnici și persoane cu dizabilități, în centrele de copii. Deci încercăm și așa să creștem capacitatea de testare”, a declarat Orban, într-o conferință de presă după o vizită prin spitalele din Capitală.

Citește și: Record la rata de infectare: 43,7%, în ultimele 24 de ore

E nevoie de respectarea regulilor

Cu un număr record de pacienți internați în secțiile de terapie intensivă, la raportarea de luni au fost 1.187 de cazuri, premierul a accentuat faptul că sistemul sanitar românesc este limitat, în special pe partea umană, cu un personal puțin, dar mai ales extenuat, care lucrează în continuu de mai bine de opt luni.

„În ceea ce privește creșterea capacității de tratare în secțiile de ATI, vedeți că, deși nimeni n-ar fi crezut, există azi în ATI aproximativ 1.180 de pacienți care beneficiază de tratament. Creștem, în continuare, capacitatea de tratare. E adevărat, locuri libere nu sunt foarte multe, numărul variază. Împreună cu Ministerul Sănătății am făcut un plan de creștere a capacității”, a mai precizat Orban.

Acesta s-a referit apoi la „limita de personal, pe de o parte, și de condițiile tehnice. În materie de aprovizionare cu oxigen, facem eforturi permanente pentru a crește capacitatea. Dacă oamenii înțeleg și respectă regulile, cum se întâmplă în mare parte, putem opri creșterea numărului de cazuri și ajunge pe un trend descendent”, a mai precizat șeful Guvernului.

Citește și: Cinci dintre cei decedați la Piatra Neamț, încă necunoscuți

#News