Sursa foto: Facebook/Ministerul Mediului

În România, reciclarea le poate aduce oamenilor un bilet de autobuz gratuit. Această modalitate inedită și menită a încuraja cetățenii români să recicleze mai mult și mai responsabil pare să dea deja roade în orașele mari, astfel că secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Dan Ștefan Chiru, a participat astăzi la conferința de presă de lansare a campaniei „România Schimbă PET-ul cu biletul”.

„Campania Schimbă PET-ul cu biletul are rezultate foarte bune și este un adevărat succes în rândul locuitorilor marilor orașe unde deja a fost implementată și aici mă refer la cei peste 6.000 de locuitori din Constanța, Craiova, Iași, Timișoara, Buzău, Galați, Sibiu, Oradea și Baia Mare, care au colectat peste 3 000 de kg de deșeuri și au călătorit cu transportul în comun în fiecare zi de vineri.

Campania „Schimbă PET-ul cu biletul”, care face parte și din Programul Național Vinerea Verde, inițiat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, are ca obiective încurajarea folosirii transportului public și promovarea colectării separate a deșeurilor care vor fi ulterior transformate în noi resurse.

Totodată, campania are și un obiectiv social, acela de a accesibiliza transportul public. Practic, cetățenii vor veni cu 5 PET-uri/doze/sticle la unul dintre magazinele Kaufland și vor primi în schimb un bilet cu două călătorii pentru mijloacele de transport în comun”, a declarat secretarul de stat Dan Ștefan Chiru.

Bilet de călătorie gratuit în schimbul a 5 deșeuri

Ai nevoie de cinci deșeuri pentru a putea obține un bilet de autobuz cu două călătorii/valabil 24 de ore. PET-urile sau dozele de aluminiu pot fi depuse la automatele de colectare, special amenajate în parcările magazinelor Kaufland din orașele participante.

Această inițiativă se înscrie în programul ”Vinerea Verde” și face parte dintr-un efort al Asociației Act for Tomorrow și Kaufland România, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, de a stimula colectarea și reciclarea corectă a plasticului și nu numai.

Ce deșeuri poți introduce în aparatele de colectare pentru un bilet de călătorie gratuit?

Pentru a beneficia de acest sistem, cetățenii pot aduce, în intervalul orar 9:00-17:00, PET-uri cu o capacitate cuprinsă între 0.5 – la 2.5 litri, de la orice produs, orice culoare, orice formă. Aceștia mai pot aduce doze de aluminiu de la băuturi (0.25 – 0.5 litri), dar și sticle de sticlă, de 0.25 sau 0.5 litri.