Captură video Youtube/BBC
Captură video Youtube/BBC

O morsă care devenise o atracție populară în fiordul Oslo a fost eutanasiată, autoritățile invocând ca motiv ”siguranța publicului”, transmite BBC.

Morsa, numită Freya, era faimoasă pentru plăcerea ei de a se cățăra pe bărci. Aceasta venea foarte aproape de turiștii care se fotografiau cu mamiferul marin.

Oamenii au ignorat, în repetate rânduri, avertismentele de a nu se apropia prea mult de morsa care cântărea aproximativ 600 de kilograme.

Oamenii au refuzat să păstreze distanța, iar Freya a fost eutanasiată, duminică dimineață, ”pe baza unei evaluări generale a amenințării continue la adresa siguranței umane”

Prin intermediul observațiilor la fața locului, din ultima săptămână, a devenit clar că publicul nu a ținut cont de recomandarea actuală de a păstra o distanță clară față de morsă”, a transmis Direcția de Pescuit din Norvegia.

Oficialii au ținut să adauge că au fost luate în considerare alte opțiuni, inclusiv mutarea morsei din fiord. Cu toate acestea, o relocare ar fi pus în pericol viața animalului.

Freya a fost văzută pentru prima dată în capitala Norvegiei la mijlocul lunii iulie. Din acel moment, oamenii au îndrăgit-o, botezând-o cu numele zeiței nordice a frumuseții și a iubirii

Fiind considerate specii protejate, morsele trăiesc, în mod normal, mai la nord, în Arctica.

De obicei, aceste mamifere marine nu atacă oamenii, dar au existat și câteva incidente rare.