Vin vești bune pentru familiile cu copii, după ce cheltuielile cu after school-ul, fondul clasei, rechizitele, serbările, excursiile, dar și contribuția la paza școlii au fost incluse în „coșul minim de consum pentru un trai decent al unei familii”, se arată în Legea 174/2020 publicată în 14 august în Monitorul Oficial.

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent se stabileşte anual de către Institutul Naţional de Statistică şi se aprobă prin ordin al preşedintelui acestuia, prevede legea.

 Totodată, coșul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului minim brut pe țară garantat în plată și a politicii salariale, potrivit aceluiași act normativ, citat de economica.net.


Potrivit unui studiu realizat în octombrie 2018 de Fundația Friedrich Ebert Stiftung (FES), cantitățile și valoarea aferente fiecărei componente a coșului sunt calculate pentru o familie alcătuită din doi adulți salariați, de 35-45 de ani, și doi copii în întreținere, de 12-14 ani și, respectiv, 8-10 ani, potrivit legii. 

Ce reprezintă „coșul minim”

Conceptul de coș minim de consum a fost introdus pentru prima oară în legislația din România prin Ordonanța de urgență nr. 217/2000, cu scopul de a servi drept „element esențial de fundamentare a salariului de bază minim pe economie, a politicii salariale și a altor politici în domeniul social”, se arată în studiul FES.

Conform acestui studiu, „bugetul pentru educație trebuie să permită familiei să asigure copiilor condiții decente de învățare și acces la activități extra-curriculare. Bugetul pentru cultură acoperă cheltuielile necesare pentru activități culturale și artistice”.

Care este valoarea acestui „coș minim”

„Acest coş minim pentru un trai decent presupune să avem un coş de peste 7.000 de lei în momentul de faţă. Este vorba de o familie cu doi copii, un salariu minim spre care trebuie să tindem pentru a ajunge la un stat social adevărat, de peste 2.700 de lei, lucru care este foarte relevant pentru angajaţii de pe piaţa românească, în condiţiile în care avem aproximativ o treime din angajaţi pe salariul minim, spre 50% din contracte pe salariul minim. De aceea, pentru a construi acest stat social este bine să avem acest coş calculat anual de INS”, a spus Adrian Dohotaru, deputat independent, inițiator, citat de Agerpres.

Citește și: Raluca Turcan. 500.000 de laptopuri și tablete vor fi decontate din fonduri europene

#News