Spitalul Colentina

Direcția pentru Sănătate Publică București a eliberat, joi, avizul de funcționare pentru Spitalul Colentina, fapt ce marchează redeschiderea oficială a unității spitalicești pentru bolnavii cronici. Din cauza întârzierii cu care a fost eliberat acest aviz internările nu se vor putea relua în următoarele ore, dar Primarul General Gabriela Firea a dat asigurări că instituția pe care o conduce, împreună cu ASSMB și cu personalul medical al Spitalului Colentina vor face toate eforturile pentru ca în cel mai scurt timp aici să poată fi tratați bolnavii cronici.  

„Am solicitat Ministerului Sănătății de aproape două luni de zile redeschiderea Spitalului Colentina, dar acest lucru nu a fost posibil. Acum 9 zile ministrul Sănătății a anunțat în direct, pe două posturi de televiziune, că imediat se va deschide spitalul, dar acest imediat a fost o prelungită stare de agonie pentru bolnavii cronici și pentru personalul medical al acestui spital.

Acest spital a avut în această perioadă până într-o sută sau o sută și ceva de pacienți COVID-19 care puteau fi preluați de spitalele de boli infecțioase și tropicale din Capitală sau Ministerul Sănătății putea pregăti ca spital suport COVID o altă unitate de mai mici dimensiuni, nu unul de 860 de paturi și unde sunt secții unice în țară sau foarte rare.

Abia astăzi (joi, 16 iulie – n.r.), Direcția pentru Sănătate Publică a emis avizul de funcționare, aviz care este valabil o lună de zile, pe perioada stării de alertă, vom vedea ce se întâmplă după această perioadă. Din nefericire, pentru că acest aviz a venit atât de târziu, internările nu se pot face de mâine (vineri, 17 iulie – n.r.), pentru că sunt aici internați 140 de pacienți cu dublă patologie, una cronică și una cu virusul SARS-COV 2, iar aceștia trebuie să aibă din partea noastră, din partea medicilor, toată grija, trebuie să fie tratați să meargă acasă în stare bună de sănătate.

Am pregătit o alternativă, un suport pentru Ministerul Sănătății, și anume clădirea fostului spital al STB, cu 33 de paturi, în cazul în care va mai fi nevoie. Sunt convinsă că atât Ministerul Sănătății, cât și Primăria Capitalei vor găsi soluții, spitale mai mici care să fie pregătite pentru a fi spitale suport COVID, celor două spitale mari de boli infecțioase”, a declarat Gabriela Firea.

Spitalul Clinic Colentina a fost transformat la data de 16 martie în centru unic pentru tratarea bolnavilor de coronavirus care au și alte afecțiuni. Ordinul a fost semnat de profesorul Horațiu Moldovan, secretar în Ministerul Sănătății. De atunci și până azi, Primăria Capitalei și ASSMB au făcut nenumărate demersuri pentru redeschiderea spitalului pentru bolnavii cronici.

În 2019, Spitalul Clinic Colentina a asigurat servicii medicale pentru 30.108 pacienți, spitalizare continuă, 61.473 pacienți, spitalizare de zi, iar în ambulatoriul de specialitate au fost acordate 113.894 consultații.

Citește și: Probleme nea Nelu? Ministrul Sănătății a anunțat deschiderea Spitalului Colentina, dar DSP refuză să dea avizul

HashtagNews.ro