Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu promite măști chirurgicale. Cam 1 milion pe zi. Momentan, avem un singur producător care a pus o linie automată în producţie şi, pe zi, sunt produse cam 120.000 – 130.000 de măşti.

Că e sau nu e România pregătită pentru seria 2 din pandemie, măcar vom avea măști. Asta după ce le-am cumpărat la suprapreț din farmacii, de pe Emag sau alte site-uri. Și, dacă tot am adus magazinul Emag în discuție, săptămâna trecută existau măști. Partea interesantă: existau măști pe stoc, dar magazinul nu vindea mai mult de o cutie per comandă. Partea și mai interesantă: prețul.

Pe la sfârșitul lui aprilie și începutul lui mai vor apărea glumeții de serviciu cu bancuri despre prețul cireșelor. Știți voi, eternele glume cu ”schimb garsonieră confort 1 cu 100 de grame de cireșe”. Aș putea face un pariu că se va insista cu gluma pe măștile chirurgicale. Inclusiv cele produse la Techtex, după cum declară Virgil Popescu:

”La Techtex, parte a grupului Taparo, au fost instalate încă două linii tehnologice automatizate pentru producţia de măşti chirurgicale, crescând capacitatea de producţie actuală la 350.000 de bucăţi/zi. Până la finele lunii aprilie va mai fi instalată o linie de producţie de măşti chirurgicale. De săptămâna viitoare fabrica va fi utilată şi cu o linie de producţie de măşti FFP 2, pentru spitale, pentru a-i proteja pe cei din linia întâi. Până la sfârşitul lunii aprilie producţia de măşti FFP 2 va fi de 150.000 pe zi. Am demonstrat că se poate, pentru că facem asta pentru a-i proteja pe români de inamicul nevăzut şi nemilos. Împreună facem România bine.

Astăzi, la Romarm, companie din portofoliul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, se instalează echipamentele automatizate pentru trei linii de producţie de măşti chirurgicale. Astfel, Romarm va avea, până la sfârşitul lunii, capacitate de producţie maximă de 500.000 de măşti chirurgicale, pe zi. Totodată, echipamentul necesar pentru linii de producţie de măşti tip FFP2, pentru spitale, va ajunge în România după Paşte, după care va fi instalat la Romarm”.

După cum spuneam mai sus, și magazinele, și farmaciile au vândut măști la suprapreț. Și nu orice fel de măști, ci măști banale, de unică folosință. Am învățat, în timp, unii de la alții să le refolosim, fiecare după cum l-a dus capul. Le-am dat cu spirt, cu clor și le-am ținut bine în pungi. Le-am fiert. Le-am călcat cu abur la temperaturi mari. Și de ce am ales asta? Din cauza absenței lor sau din cauza prețului exagerat. Iar despre preț, iar nu se precizează nimic.

”În acest moment, exceptând fabricile de confecţii, care nu produc cu maşini automate de producţie a măştilor, există un singur producător care a pus o linie automată în producţie şi produce în momentul de faţă 120.000 – 130.000 de măşti pe zi. Din 15 aprilie, la acel producător ne putem duce la 400.000 – 500.000 de măşti zilnic, în paralel cu echipamentele automatizate comandate de compania Romarm, pe care sperăm să le punem în funcţiune tot în data de 13-14-15 aprilie, practic vom putea dubla această capacitate şi încercăm să ajungem la 1 milion de măşti zilnic”, a precizat Virgil Popescu.

Citește și: Tătaru: „Poate după 15 mai să avem o scădere a numărului de infecții”

#News