Pensiile speciale, „cartoful fierbinte” al coaliției

PNL și USR, acuzații de tergiversare

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, acuză PNL și USR că tergiversează eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Într-o postare pe Facebook, Simonis îi acuză pe aceștia că „se țin cu dinții de pensiile speciale”.

„Astăzi am solicitat în Biroul Permanent Reunit organizarea de îndată a unui plen reunit în care să votăm proiectul PSD de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Pensiile speciale puteau fi eliminate azi!  Dar n-au vrut! Au inventat tot felul de chichițe procedurale ca să tergiverseze! Niște ipocriți patetici!”, a scris Simonis, pe Facebook.

S-a putut, dar nu s-a vrut (încă)

Dan Barna a anunțat luni că în coaliție s-a decis ca la prima ședință de plen reunit, programată miercuri, să fie inclusă pe ordinea de zi inițiativa de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. „Miercuri când va fi o ședință de plen reunit să avem pe ordinea de zi și să votăm eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Un prim pas pe care îl vom duce la îndeplinire”, a declarat liderul USR PLUS.

De la zis la făcut, însă e cale lungă. Căci marți dimineață, la ședința Birourilor Permanente, conducerea Parlamentului a decis să trimită inițativa la comisie astfel încât să fie obținute toate avizele și să fie îndepliniți pașii procedurali. Astfel, eliminarea pensiilor speciale ar urma să fie adoptată într-o ședință de plen reunit săptămâna viitoare.

Cine beneficiază de pensie specială

De pensiile speciale beneficiază procurorii și judecătorii, membrii corpului diplomatic și consular al României, funcționarii publici parlamentari, perosnalul aeronautic civil navigant. La sfârșitul lunii mai, în România beneficiau de pensii de serviciu 9.528 de persoane, în creştere cu 225 faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Acest „cartof fierbinte” al coaliției este aruncat dintr-o parte în alta, de ne întrebăm, pe bună dreptate, nu se vrea sau nu se poate rezolva această problemă?

Citește și: Claudiu Năsui: „Eliminarea tuturor pensiilor speciale trebuie să fie o prioritate”