Ministrul Mediului vrea să schimbe „Rabla” în 2021

Dai „rabla” pe o trotinetă electrică

Programul „Rabla” este un succes, iar acest lucru s-a văzut încă din 2020, când s-a ajuns la 4.000 de mașini electrice, cu mult peste cele achiziționate de la începutul programului. Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat, la Digi 24, că este nevoie totuși de o modificare a „Rablei”, prin crearea unei alternative la mașină, adică achiziționarea de trotinete electrice.

Cine predă mașina și scoate din circulație o mașină poluantă să aibă opțiunea să cumpere și altceva decât mașină, un alt mijloc de transport. În București, de exemplu, de ce n-am putea să cumpărăm acele trotinete electrice și să folosim trotinetele electrice în loc de mașini? Trebuie să ne gândim și la asemenea opțiuni, pentru că echilibrul ar fi mult mai mult în favoarea mijloacelor de transport nepoluante, hibrid, electric.

Tanczos Barna, ministrul Mediului

Însă pentru ca mașinile hibrid, dar mai ales cele electrice să fie un real succes în România este nevoie de o investiție serioasă în ceea ce privește infrastructura de încărcare a acestora, doar promisiunea unui loc de parcare gratuit (din partea autorităților locale) nu este de ajuns.

Ministrul Tanczos Barna a precizat că au fost finanțate peste 300 de stații de încărcare în 2020, la care autoritățile locale aplică pentru sprijin financiar.  Și tot nu este deajuns acest lucru, căci sunt zone în care rețeaua electrică actuală nu este suficientă. „Dar mai avem nevoie de o discuție și cu sistemul național de electrificare, pentru că în anumite zone este practic insuficientă rețeaua actuală, trebuie să se facă investiții și pe partea de transport de energie electrică”, a menționat Tanczos Barna.

Reamintim că potrivit Codului Fiscal, reducerea impozitului auto pentru mașinile hibrid este de minimum 50%, conform hotărârii consiliului local, în vreme ce pentru mașinile electrice este de 100 la sută. În concluzie, chiar dacă o astfel de mașină costă mai mult la achiziționare, pe parcursul perioadei de folosire costurile se reduc.

Citește și: Apetitul pentru mașinile electrice a epuizat bugetul pentru „Rabla Plus”

#News