Sute de turişti străini, blocaţi în regiunea templului incaş Machu Picchu

Circulaţia trenurilor a fost oprită din cauza protestelor împotriva noii preşedinte

Sute de turişti străini au rămas blocaţi de miercuri în regiunea templului incaş Machu Picchu, după ce circulaţia trenurilor a fost oprită în urma protestelor împotriva noii preşedinte a Peru, Dina Boluarte, după destituirea lui Pedro Castillo, autorul unui lovituri de stat eşuate. La Aguas Calientes, localitate termală amplasată în valea situată la poalele sitului istoric, prin care se face ascensiunea către Machu Picchu, zeci de turişti au rămas blocaţi, potrivit digi24.ro.

Trenul care circula între templul incaş şi Cuzco, vechea capitală a imperiului incaş, situat la o distanţă de 110 kilometri, este singurul mijloc de transport modern cu care se poate intra sau pleca din citadela.

”Suntem acum la Aguas Calientes şi nu putem să ne întoarcem la Cuzco, nici să plecăm în altă ţară din cauza manifestaţiilor. Sunt cu copiii, este o problemă. ‘Vreau doar să plec în siguranţă într-o altă ţară, dar PeruRail (operatorul feroviar) mi-a spus că nu există tren”, a declarat Gale Dut, o turistă din Israel. Potrivit municipalităţii Machu Picchu, circa 779 de turişti de diferite naţionalităţi au rămas blocaţi începând de marţi.

Transportul feroviar între Cuzco şi cea mai populară destinaţie turistică din Peru este suspendat începând de marţi, din cauza protestelor începute luni în oraşul Cuzco.

Manifestanţii au încercat să ocupe aeroportul care a fost între timp închis. PeruRail dă asigurări că prioritizează securitatea pasagerilor şi avertizează asupra pericolului apariției unor blocaje pe căile ferate. Primarul Machu Picchu, Darwin Baca, a solicitat guvernului ajutor umanitar şi trimiterea unor elicoptere pentru evacuarea turiştilor. Sindicate agrare şi organizaţii ale ţăranilor şi indigenilor, foarte prezente în regiunea Cuzco, au anunţat o ”grevă pe perioadă nedeterminată” în mai multe regiuni din Peru începând de marţi. Ele solicită dizolvarea parlamentului, alegeri anticipate şi o nouă constituţie, potrivit unui comunicat al Frontului agrar şi rural din Peru.

Consum crescut de droguri în perioada sărbătorilor de iarnă