Cătălin Rădulescu a tras „ultimul cartuș”

„Mitralieră” a rămas fără mandat de deputat, după ce PER a obținut puțin peste 1% din voturi

Cătălin „Mitralieră” Rădulescu a tras, marți, „ultimul cartuș” din actualul mandat de deputat. Concret, proiectul de lege propus de Rădulescu în 2018, ce prevede că inculpaţii pentru fapte evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, nu mai execută pedeapsa cu închisoare dacă achită integral prejudiciul, ci doar plătesc o amendă, a fost adoptat de Camera Deputaților.

Proiectul de lege a trecut cu 195 de voturi „pentru”, 72 „împotrivă” şi 19 abţineri.

Camera Deputaților, 15 decembrie 2020

Reacțiile din plen nu au întârziat să apară, astfel că senatorul USR, Stelian Ion a solicitat ca toți parlamentarii partidului să semneze o sesizare la CCR, deoarece consideră că această formă a legii nu poate intra în vigoare.

„Din păcate, acest proiect promovat în 2018, după OUG 13, în continuarea acelei rafale împotriva justiţiei, a fost votat în Parlament. Colegii nu au înţeles că reprezintă o instigare la evaziune fiscală, nicidecum recuperarea prejudiciilor. Dacă achită integral prejudiciul şi 20% penalităţi şi scapă, nemaiavând niciun cazier, asta înseamnă instigare. Nu putem merge în această direcţie. Acestea sunt nişte reminiscenţe şi reflexe la care trebuie să renunţe şi PSD, care una spune şi alta face şi USR invită toţi parlamentarii să semneze o sesizare la CCR pentru că în această formă nu poate intra în vigoare legea”, a afirmat în plen, după vot, Stelian Ion, citat de news.ro.

Încurajarea evazioniștilor

Deputatul minorităţilor Andi Grosaru consideră că aceste modificări ale legii vor încuraja evazioniştii.

„Cu privire la acest proiect de lege, din simpla lecturare a acestuia reiese că aspecte ce ţin de vinovăţie, definirea evaziunii fiscale, acordul de recunoaştere al vinovăţiei, ar trebui modificate şi ele. Modificarea evaziunii fiscale va avea încurajarea efectivă a evazioniştilor, în condiţiile în care avem nevoie de o relansare a economiei româneşti. Din punct de vedere al infracţiunii, ca avocat vă spun că infracţiunea e săvârşită sau nu. Eu am votat abţinere. Vă rog frumos reţineţi că frică de lege au cei care o încalcă”, a declarat Grosaru, potrivit sursei citate.

Ce spune legea

Conform art. 10 al Legii 241/2005, cel supus modificării, se arată că „în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute de prezenta lege, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecaţii, până la primul termen de judecată, invinuitul ori inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar”

Reamintim că fostul social democrat Cătălin Rădulescu, dat afară duă moțiunea de cenzură din august, a candidat pe listele Partidului Ecologist Român, dar nu a prins niciun loc în Parlament, PER obținând puțin peste 1% din votul alegătorilor.

Citește și: Rădulescu, ecologizare pentru un nou mandat de deputat

#News