Tudorel Toader este de părere că președintele Iohannis ar avea în plan o streategie prin care se urmărește trasul de timp, cu publicarea târzie în Monitorul Oficial, ca mai apoi să se aplice judecata în regim de urgență. „Curtea știe că o soluție, odată pronunțată. nu poate fi reconsiderată”, este de părere Toader.

„Trebuie sa pornim de la realitatea faptului ca deciziile CCR sunt obligatorii pentru toata lumea, Parlament, Cotroceni, Guvern, de la data publicarii in Monitorul Oficial. De asemenea, exista un principiu de rang constitutional care vorbește de loialitatea constitutionala. Dvs puneti in balanta loialitatea constitutionala, adica interesul public, cu interesul privat al unora sau altora de desfasurare a alegerilor in luna decembrie cum a stabilit Guvernul”, a spus Tudorel Toader.

Ca fost judecător CCR, Tudorel Toader este de părere că decizia curții, în ceea ce privește alegerile parlamentare, este una corectă.

„Am citit decizia Curtii. Eu apreciez ca solutia este corecta, iar decizia in ansamblul ei face parte, prin considerente, din categoria deciziilor educative. Nu doar ca dezleaga problema, dar arata beneficiarilor legii si a deciziei cum trebuie interpretata Constitutia”, a mai spus Tudorel Toader.

Tudorel Toader: „CCR știe când legea se retrimite la Parlament ca să se tragă de timp”

„Va dau doua exemple diametral opuse. Cand presedintele a avut un interes, a promulgat o lege in ziua cand CCR a respins critica si inainte sa apara motivarea in Monitorul Oficial. La extrema cealalta, am vazut situatii cand presedintele republicii de la momentul X a intors legea doar de dragul de a trage de timp. Ceea ce probabil va face si acum. Curtea stie ca o solutie odata pronuntata nu poate fi reconsiderata, schimbata dupa vointa unuia sau altuia. Deci CCR stie cand legea se retrimite la Parlament ca sa se traga de timp si in astfel de cazuri CCR in chip exemplar a decis in cateva zile, a motivat si a publicat decizia”, a declara, într-un final Tudorel Toader.

Citește și: Tătaru anunță că, în mod oficial, asimptomaticii vor rămâne acasă

#News