Daniel Fenechiu Coniac

În Ardeal există o vorbă: „Copilul mic și omul beat spun adevărul”. Nu, nu trebuie să ne umflăm în pene că nu am inventat noi (românii, ardeleni, moldoveni, sau munteni) treaba asta. Au spus-o latinii, cu subiect și predicat, din vremuri imemoriale – „In vino veritas” („În vin se află adevărul”). Că există măcar un sâmbure de adevăr în mostrele de înțelepciune enunțate ne-a dovedit-o domnul senator Cătălin-Daniel Fenechiu, drept și cinstit reprezentant al Partidului Național Liberal.

La tainic ceas de seară, în toiul interminabilelor dezbateri ale Comisiei Juridice a Senatului pe legea carantinei, aia care parcă nu mai capătă o formă finală, într-un moment de sinceritate maximă (de la coniac i s-a tras, suntem siguri), domnul Fenechiu ne-a demonstrat tuturor că izolarea nu e un lucru chiar așa nasol. Îți trebuie doar o conexiune bună de internet, niște tovarăși alături, fie și online, și petrecerea poate să înceapă.

Mai o ceșcuță de coniac, mai o glumiță de autobază, mai niște amintiri din adolescență, că deh oameni suntem. Că o fi fost o pauză de dezbateri chiar nu mai contează. Domnul Fenechiu ne-a demonstrat, dacă era nevoie (am înclina să credem că nu asta voiam să vedem de la un senator), că atunci când nu vezi clar realitatea, ești binedispus, pentru că alcoolul are proprietatea asta de a anula frica de consecințe.

„Un coniac din anul nașterii mele, are 50 de ani. Așa, când e un moment important, beau câte un păhărel, îmi stimulează creativitatea, e foarte, foarte ok. Și ca lumea să nu știe ce fac, bem din ceșcuță. Știi, că pe vremuri, când eram elev, și încălcam anumite reguli, îmi puneam în ceșcuță. Noroc!”, a decretat Fenechiu și i-a dat groapă fără să irosească un strop măcar, semn că are experiență în domeniu.

Unul dintre tovarășii de dezbatere a înghițit în sec (probabil că ceșcuța lui era demult goală și uscată) și a făcut publice imaginile. Ehe, au trecut ceva ore până să se dezmeticească domnul Fenechiu, apoi când încă mahmur a realizat că a cam comis-o a dat-o pe aia cu „oameni suntem”. Un pic confuz, dar măcar și-a turnat niște cenușă în cap, că om e și el, pe bune.

„Momentul cu coniacul afectează imaginea mea și a PNL, dar era într-o pauză de 20 de minute, nu era în timpul votului. Nu am băut coniac, pur și simplu am arătat o ceșcuță, era o gluma, era un moment de relaxare. Am vrut să destind atmosfera. Din punctul meu de vedere nu am făcut nimic reprobabil. Cei care cred ca un senator sau deputat nu este tot om, nu este cuprins de oboseala, greșește. Era o glumă despre faptul că, la 1 noaptea, nu poți face legi”, a bâguit Fenechiu la un post de televiziune.

Citește și: Fenechiu crede că procentele de la pensie ar fi direct proporționale cu cele electorale

HashtagNews.ro