Trei primării din județul Harghita, sancționate de Garda de Mediu pentru deşeuri abandonate

Amenzile s-au ridicat la suma totală de 100.000 lei

Comisarii Gărzii de Mediu Harghita au amendat, cu suma totală de 100.000 lei, primăriile localităţilor Cozmeni, Sânmartin şi Tuşnad, în urma identificării unor deşeuri abandonate în cantităţi semnificative, în cele trei unităţi administrative teritoriale, potrivit g4media.ro.

În urma controalelor desfăşurate în ultima perioadă comisarii Gărzii de Mediu Harghita au identificat abandonări de deşeuri municipale/amestecate în cantităţi semnificative pe trei amplasamente, în trei unităţi administrative diferite.

„Astfel de practici sunt inacceptabile, instituţia noastră va acţiona continuu în vederea stopării acestui fenomen. Având în vedere prevederile OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor, conform căreia administraţiile publice locale au obligaţia de a asigura şi răspund pentru colectarea separată, transportul, neutralizarea, valorificarea şi eliminarea finală a deşeurilor, inclusiv a deşeurilor menajere periculoase, dar şi obligaţia de a acţiona pentru refacerea prejudiciului adus mediului în urma gestionării defectuoase a deşeurilor şi de a asigura prin măsuri adecvate protecţia mediului” se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Harghita.

Comisarii de mediu au aplicat amenzi contravenţionale cuprinse între 20.000 şi 40.000 lei şi au impus măsuri cu termene pentru salubrizarea amplasamentelor afectate.

Asfel, „în cazul deşeurilor abandonate şi în cazul în care producătorul/deţinătorul de deşeuri este necunoscut, inclusiv în cazul în care proprietarul terenului pe care sunt abandonate deşeurile nu este cunoscut, cheltuielile legate de curăţarea şi refacerea mediului, precum şi cele de transport, valorificare, recuperare/reciclare, eliminare sunt suportate de către unitatea administrativ-teritorială”. Şefa Comisariatului Judeţean Harghita al Gărzii de Mediu, Balla Izabella, a precizat că primăriile amendate sunt Cozmeni, Sânmartin şi Tuşnad,  valoarea totală a amenzilor fiind de 100.000 lei, fiind aplicate două amenzi în valoare de 40.000 lei şi una de 20.000 lei. Bărbat din Cluj urmărit pentru trafic de minori, împușcat în picior de polițiști