Un elefant din SUA rămâne la grădina zoologică, după ce magistrații au decis că nu poate avea aceleași drepturi ca și oamenii

Magistrații au respins respins cererea unor activiști pentru eliberarea pachidermului .

 Proces inedit pe rolul instanțelor din SUA, având ca obiect drepturile animalelor. Magistrații din New York au decis că un elefant pe nume Happy va rămâne la Grădina Zoologică din Bronx. Instanța a respins cererea formulată de un grup pentru protecţia animalelor potrivit căreia pachidermul ar avea aceleaşi drepturi ca şi oamenii, motiv pentru care ar  trebui eliberat. Sentința este o înfrângere pentru Nonhuman Rights Project, care a solicitat instanţelor din New York acum patru ani eliberarea lui Happy în unul dintre cele două adăposturi pentru elefanţi din SUA, potrivit digi24.ro.

Grupul nu a fost de acord cu menţinerea elefantului Happy într-un spaţiu închis de 0,4 hectare de la Bronx Zoo, departe de alţi elefanţi.

Curtea de Apel din Albany a dispus că dreptul la „habeas corpus” – un demers legal prin care persoane deţinute ilegal sau care acţionează în numele lor pot cere lămuriri cu privire la motivul pentru care sunt reţinute şi pot solicita eliberarea – nu se aplică în cazul lui Happy. Decizia a fost luată în ciuda argumentelor potrivit cărora elefantul în vârstă de 51 de ani împărtăşeşte multe dintre abilităţile cognitive umane.

„În timp ce nimeni nu contestă faptul că elefanţii sunt fiinţe inteligente care merită îngrijire şi compasiune corespunzătoare”, a scris judecătoarea Janet DiFiore, „Happy, ca animal non-uman, nu are dreptul recunoscut din punct de vedere legal de a fi în libertate conform legislaţiei din New York”, a argumentat magistratul. Judecătoarea DiFiore a precizat că acordarea libertăţii lui Happy ar avea „un impact destabilizator enorm asupra societăţii moderne” , putând da naștere unui „potop” de petiţii pentru eliberarea animalelor, inclusiv a celor de companie sau utilitare. Judecătoarea a menţionat că ar trebui să rămână la latitudinea legislativului să decidă dacă acordă animalelor non-umane aceleaşi drepturi legale că ale oamenilor.

Este oficial. Insultele online vor fi pedepsite cu închisoare