Alexandru Cumpănașu

La nici aproape 84 de ani, Cumpănașu se comportă deosebit de bătrâncios. Adică face din drama unui copil, drama personală și-o agață și pe Facebook. Că nu contează dacă pierzi la urne, dacă votanții încă mai dau cu ștampila prin mediul on-line.

Oamenii care l-au votat pe Alexandru chiar trăiesc o poveste de dragoste cu el. Președintele cauzelor pierdute și multe prea discutate pe Facebook se întoarce: Alexandru Cumpănașu are bula lui care îl aplaudă și-l vrea ca președinte. Indiferent ce ar zice Alexandru, oamenii sunt de acord cu el.

E ca acest preot cu botic încordat al internetului, etern revoluționar și deloc iertător de păcate.

Frământările interioare ale lui Alex au fost azi cauzate de un abuz sexual: un bătrân de 84 de ani ar fi abuzat o fetiță de 7 ani. Sau de 6 ani. S-a lăsat cu revoltă într-un sat din Botoșani, nu știm încă dacă a fost sau nu viol și, oricum, nu prea contează. Știrea e sinistră, orice s-ar fi întâmplat. Incertitudinea, și mai și.

Nu am înțeles niciodată de ce nu vorbim DOAR de ceea ce cunoaștem cu exactitate. De ce ne agățăm de probabilități. De ce avem impresia că un titlu poate deține adevărul absolut.

Ce am învățat și ce încerc să le repet oamenilor care iau speculațiile drept adevăr suprem e faptul că adevărul e undeva la mijoc și că poți fi vinovat până la proba contrarie. Sau, la fel de bine, nevinovat până la proba contrarie.

Și că titlurile știrilor bagă efectul de șocant și senzațional, ca să cazi într-o plasă țesută pur jurnalistic și cam degeaba.

Nu râdem, nu glumim, nu e cazul. Ce e interesant: titlul știrilor. E vorba de o suspiciune. Am căutat printre surse și violul nu prea apare. Da, e o posibilă agresiune. E o speculație. E grav, deosebit de grav, dar concluziile vor urma.

Doar că Alexandru transformă un titlu stângaci și nesigur, într-o veridicitate. Transformă o posibilă agresiune într-o infracțiune mai mare. Transformă ce a citit el pe internet, într-un viol clar:

”Bătrân de 84 ani a violat o fetiță de 6 ani…Încă un caz ȘOCANT în România Abuzurilor și a Clanurilor‼ Câți astfel de demenți mai există în toată țara? Și care culmea au drept de vot și votează pe cei de un fel cu ei…‼ Ce viitor psiho-emotional mai are fetița aceasta de 6 ANI⁉

O întrebare de bun simț: Câte FEMEI a mai VIOLAT până la 84 ANI OARE fără sa fie prins”.

Cumpănașu compune compuneri, le trântește pe pagina de Facebook și agață și o poză cu figura lui concentrată și cu ochelari. Urmăritorii iau de bun ce zice Cumpănașu. Nu citesc știrea exactă, nu caută, nu așteaptă.

A nu se înțelege că i-aș lua apărarea individului de 84 de ani. Doar că prefer să citesc ce s-a întâmplat cu adevărat, înainte de a judeca. Poate asta face diferența dintre mine și votanții lui Cumpănașu.

Problema e că Alexandru ar fi capabil să-și autoinventeze violul și agresiunea pentru niște voturi în plus.

Citește și: Proiect de lege pentru interzicerea eliberării condiționate a violatorilor și a criminalilor

#News