Aproximativ una din zece persoane suferă de o boală cronică de rinichi în diverse stadii, prevenţia fiind un pas într-o abordare sustenabilă, a declarat consilierul prezidenţial Diana Păun în cadrul dezbaterii Boala cronică de rinichi, riscul ignorării”, potrivit g4media.ro.

„Prevenţia bolilor renale este în creştere la nivel mondial. Aproximativ una din zece persoane suferă de o boală cronică de rinichi în diverse stadii. Prevenţia ca în orice boală reprezintă un prim pas logic într-o abordare sustenabilă şi în cea mai bună modalitate de a reduce costuri economice, sociale asociate. Alături de prevenţie este foarte importantă depistarea timpurie a bolii de rinichi şi aceasta se poate face prin programe de screening şi printr-un acces echitabil la îngrijire pentru pacienţii cronici”, a spus Paun.

Ea a afirmat că gestionarea cu succes a pacienţilor cu boală cronică de rinichi implică o abordare multidisciplinară, amintind că afectarea renală reprezintă una dintre complicaţiile cele mai redutabile ale diabetului zaharat

.„Cred că este important să dezvoltăm noi modele de furnizare a asistenţei medicale bazată pe o îngrijire integrată. Nu tratăm

numai rinichii unui pacient, îl tratăm în integralitate, în contextul bolii de bază şi a complicaţiilor, între care afectarea renală pentru diabet poate să fie o posibilitate în evoluţia bolii”, a mai spus consilierul. În opinia sa, trebuie încurajate prevenţia şi screeningul sistematic în rândul populaţiilor la risc.Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că depistarea bolii cronice de rinichi se poate face la medicul de familie, fiind necesare două analize.„Se poate diagnostica, sunt două analize specifice, nu trebuie să le facă toată lumea şi la orice vârstă. Noi trebuie să definim categoriile care au afecţiuni, pacienţi cu afecţiuni cardiovasculare, diabet şi la care boala renală este probabil să apară, să se instaleze. Aceşti pacienţi pot beneficia de două analize care să fie decontate. (…) Depistarea bolilor, în general, şi a bolii cronice renale, în particular, este oportună. Ea se poate realiza împreună cu medicii de familie fără niciun fel de problemă”, a afirmat Rafila în cadrul dezbaterii. Rafila a spus că la nivel internaţional se estimează că circa 700 de milioane de persoane sunt afectate de boala cronică de rinichi.

Vodafone anunță disponibilizări de personal