Turistă din Mexic, salvată după o operaţiune de 16 ore în Piatra Craiului

Tânăra de 26 de ani suferise mai multe fracturi

Muntii Bucegi
Muntii Bucegi sursa foto Wikipedia

Acțiune de salvare foarte dificilă în Piatra Craiului, o turistă venită din Mexic fiind la un pas de moarte. 16 ore au intervenit salvamontiștii din Zărnești să o coboare pe femeie dintr-o zonă foarte periculoasă, unde rămăsese imobilizată, potrivit observatornews.ro.

Tânăra de 26 de ani urcase pe munte singură. Ea a rămas blocată după ce a căzut, suferind multiple fracturi.

 Alerta s-a dat sâmbătă, după apusul soarelui. Turista din Mexic le-a spus salvamontiștilor că a căzut din zona Brâul Ciorânga, pe versantul de vest al Pietrei Craiului, că are dureri mari și nu se poate mișca.

 Ea le-a indicat salvatorilor coordonatele GPS, pentru a putea fi găsită rapid. În două ore și jumătate de la apel au ajuns la ea primii salvamontiști. 13 salvamontiști au intervenit toată noaptea, pe ceață, ger, într-o zonă în care muntele e plin de capcane, pentru ca turista din Mexic să ajungă în siguranţă pe mâinile medicilor. Intervenția s-a terminat duminică, la ora 10:30, după 16 ore de eforturi

 A fost una din cele mai dificile intervenții din ultimii zece ani ale salvatorilor montani din Zărnești

Deşi a ajuns la spital cu fractură de femur şi bazin, tânăra din Mexic se poate considera norocoasă. Salvamontiștii spun că puțini turiști implicați în astfel de accidente supraviețuiesc. „Dedesubt știam noi ce este, este de fapt un perete foarte mare, cu diferența de nivel de 400 de metri”, a declarat Ciprian Lolu, Salvamont Zărnești.

  „Riscul este foarte mare, pe o scară de la 1 la zece cred că este de gradul 9”, a declarat Nelu Ilea, Salvamont Zărnești.

Duminică, un bărbat de 44 de ani a murit în masivul Bucegi după ce a căzut în gol 100 de metri, din Creasta Bucșoiului. Este al șaptelea turist care își pierde viața doar în acest an, pe sectorul prahovean al munților Bucegi”, a declarat Ciprian Lolu, Salvamont Zărnești.

 Percheziții în București la membrii unei grupări care vindeau haine și parfumuri contrafăcute