Experții avertizează: Există șanse mari ca luna iulie să înregistreze cele mai ridicate temperaturi globale din ultimii 120.000 de ani

Consecințele unui nou val de căldură record care va avea loc foarte curând vor fi profunde și periculoase, adaugă oamenii de știință.

Perioada 3-10 iulie a fost cea mai fierbinte săptămână înregistrată vreodată, iar meteorologii avertizează că vor veni mai multe zile caniculare. Există șanse mari ca luna iulie să înregistreze cele mai ridicate temperaturi globale din ultimii 120.000 de ani, avertizează experții. Nivelurile în creștere de dioxid de carbon din atmosferă și vânturile puternice care au plutit deasupra Atlanticului au declanșat deja valuri de căldură în Texas, Grecia, Spania, Italia și o mulțime de alte națiuni, potrivit digi24.ro.

Alerte meteo de cod roșu au fost emise în toată Europa, în timp ce incendiile de vegetație au făcut ravagii în Croația, pe coasta Adriaticii și în Navarra, în Spania. Obiective turistice, precum Acropole, au fost închise, deoarece temperaturile au depășit 40 de grade Celsius.

Pământul nu a experimentat nimic asemănător de când au început măsurătorile instrumentale ale temperaturii aerului în anii 1850, a dezvăluit săptămâna trecută Organizația Meteorologică Mondială.

„Ne aflăm pe un teritoriu neexplorat și aceasta este o veste îngrijorătoare pentru planetă”, a declarat profesorul Christopher Hewitt, directorul serviciilor climatice al OMM. Afirmația a fost susținută de Karsten Haustein, cercetător în radiații atmosferice la Universitatea Leipzig. „Șansele sunt ca luna iulie să fie cea mai fierbinte lună vreodată, adică de la Eemian (perioada interglaciară), cu aproximativ 120.000 de ani în urmă.”, a declarat acesta.

Consecințele unui nou val de căldură record care va avea loc foarte curând vor fi profunde și periculoase, adaugă oamenii de știință.

În prezent, se estimează că peste 61.000 de oameni au murit din cauza temperaturilor ridicate care au cuprins Europa vara trecută, fiind o șansă mare ca numărul de morți din 2022 să fie depășit în țări precum Grecia, Spania și Italia, care ar putea suferi cele mai grave consecințe din cauza valului de căldură.

Potrivit secretarului general al ONU, António Guterres, „schimbările climatice sunt scăpate de sub control”. El a avertizat că, dacă lumea va persista în amânarea măsurilor cheie necesare pentru limitarea emisiilor de combustibili fosili, planeta va trece „printr-o situație catastrofală”. Doi soți din Suceava, amenințați cu evacuarea din casă pentru neplata unor împrumuturi de câteva mii de euro