Parlamentarii au decis impozitarea bacşişului începând de anul viitor

Procentul maxim taxat din consumație va fi de 15%

Incepând cu data de 1 ianuarie, bacșișul va fi evidențiat atât pe nota pe plată, cât și pe bonul fiscal, au decis deputații. De asemenea, parlamentarii au stabilit procentul maxim taxat din consumație. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care reglementează bacşişul, care prevede că procentul oferit va fi de maxim 15% din valoarea consumaţiei, va putea fi plătit pe card şi va fi impozitat. S-au înregistrat 189 voturi „pentru”, 34 „împotrivă” şi 4 abţineri, potrivit romaniatv.net.

Proiectul de lege reglementează definirea  Parlamentarii au decis impozitarea bacşişului începând de anul viitorîn vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, pentru delimitarea clară a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului

. Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”. Bacşişul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.

În cazul operatorilor economici, bacşişul încasat de la clienţi se evidenţiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.

Sumele provenite din bacșiș vor fi distribuite integral angajaților, iar banii din această sursă nu vor fi cuprinși în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale. Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal. Acolo vor fi prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Nerespectarea prevederilor legate de bacșiș va fi considerată contravenție, sancționată cu amendă cuprinsă între 2.000 lei și 4.000 lei.

Zeci de descinderi într-un dosar de înșelăciune și spălare de bani