Organizația „Salvați Copiii România” avertizează: Județul Satu Mare, primul loc la mortalitatea infantilă

România are cea mai mare rată a mortalității infantile din UE

România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană și anume de, 5,6 la mia de copii născuți vii, față de 3,3, media europeană, potrivit celor mai recente date centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2020. Mai mult, sunt județe unde rata mortalității infantile este și de peste trei ori mai mare decât media din UE, anunță Asociația Salvați Copiii, potrivit g4media.ro.

Mortalitatea infantilă a ajuns la 11,1 la mia de copii născuți vii, în județul Satu Mare, și la 10 la mie, în județul Tulcea, arată datele INS pentru anul 2020.

Organizația Salvați Copiii România atențioeaza asupra disparitaților mari dintre județele țării. Organizația face un apel pentru dotarea urgentă a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală, prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit.  La nivelul Uniunii Europene, România este urmată de Bulgaria și Slovacia (ambele cu rata de 5,1 la mie); la polul opus fiind Estonia (1,4 la mia de copii născuți vii) și Finlanda (1,8 la mie). Deși mortalitatea infantilă rămâne un capitol alarmant pentru România, multe dintre decesele produse la copii sub un an ar putea fi prevenite prin dotarea maternităților și secțiilor de pediatrie cu echipamente medicale performanțe și prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame și copii. ”Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.120 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. Doar în 2022, Salvați Copiii a dotat peste 50 de unități medicale cu echipamente performanțe, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțîn 40.000 de copii”, se precizează în comunicatul organizației. 

În cifre absolute, 1.104 copii cu vârsta sub un an au murit în anul 2020 în România, multe dintre aceste decese putând fi prevenite prin acces la servicii medicale în timpul sarcinii și prin dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală performantă. 

Potrivit datelor Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie. Multe fete și femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţӑ şi monitorizarea adecvatӑ a sarcinii şi așteaptă până când situația lor se precipitӑ sau se înrăutățește.

Moderna și Merck anunță progrese în producerea vaccinului împotriva cancerului de piele