Un britanic a înotat 500 de kilometri pentru a avertiza asupra poluării apelor

Lewis Pugh a parcurs 500 de kilometri pe râul Hudson

Riu hudson
Riu Hudson, sirsa foto pixabay

Un înotător de anduranţă din Marea Britanie, „protector ONU al oceanelor”, a terminat la New York, un parcurs de 500 de kilometri pe râul Hudson pentru creşterea gradului de conştientizare asupra poluării apelor, potrivit /ziare.com.

„În urmă cu 50 de ani, acesta era unul dintre cele mai poluate cursuri de apă de pe planetă”, a declarat Lewis Pugh, sportiv în vârstă de 53 de ani, la sosirea la Battery Park, în extremitatea sudică a Manhattanului, unde se întâlnesc râul Hudson, East River şi Oceanul Atlantic.

 „Trebuie să avem râuri curate şi sănătoase”, a spus şeful fundaţiei care îi poartă numele, salutând depoluarea râului Hudson încă din anii 1970. Acest lucru i-a permis să înoate de la izvorul râului, situat în Munţii Aridonracks, până la gura sa de vărsare în golful new-yorkez – 500 de kilometri de coborâre, fără asistenţă, timp de 32 de zile, cu pauze fireşti pentru a mânca şi a dormi noaptea. 

Lewis Pugh speră că această reuşită îi va inspira şi pe alţii pentru creşterea nivelului de conştientizare cu privire la depoluarea fluviilor şi râurilor.

 Britanicul, care are de asemenea naţionalitate sud-africană, a înotat anterior în apele Antarcticii, la Polul Nord şi în Marea Roşie pentru a alerta opinia publică mondială asupra necesităţii de a conserva fluviile, râurile, mările şi oceanele planetei. Tentativa lui Lewis Pugh s-a încheiat înainte de începerea, săptămâna viitoare, a Adunării Generale anuale a ONU, în cadrul căreia va fi deschis spre semnare de către statele membre tratatul internaţional pentru protejarea mării libere. Acest acord „istoric” a fost adoptat în iunie anul trecut.

Zboruri suplimentate de Wizz Air din București în luna octombrie