Proteste ale turiştilor, după ce nu au mai putut vizita cetatea Machu Picchu

Ministerul Culturii a reluat vânzarea biletelor pentru vizitarea cetății incașe.

Suspendarea vânzării de bilete pentru vizitarea citadelei incaşe Machu Picchu din sud-estul Peru a stârnit nemulțumirea comercianţilor dar și a turiştilor care au protestat față de această decizie. Machu Picchu se află la o distanţă de 110 kilometri de Cuzco, fosta capitală a imperiului incaş, fiind construită în secolul al XV-lea de împăratul Pachacuti, potrivit g4media.ro.

Autorităţile din Peru nu au  dat explicaţii privind luarea acestei decizii, dar în urma protestelor, Ministerul Culturii a decis vânzarea de bilete, respectând limita fixată de vizitatori pentru protejarea patrimoniului arheologic.

Acest protest este al doilea organizat din ultimele două săptămâni față de lipsa biletelor pentru vizitarea sitului turistic

Protestele turiștilor au avut loc la marginea cetăţii dar şi în localitatea Machu Picchu, cunoscută sub denumirea de Aguas Calientes.

”Am plătit biletele (de tren) cu Inca Rail pentru a petrece o zi cu un ghid turistic, am plătit chiar şi un supliment pentru autobuzul care să ne ducă până la Machu Picchu, unde se află ruinele şi nu au vrut să ne lase să trecem pentru că nu avem bilet de intrare”, a declarat Israel Gonzales Rizo, un turist mexican.

”Este o înşelătorie”, a mai subliniat turistul, care a plătit 65 de dolari pentru trenul din Ollantaytambo, „la o distanţă de 148 de kilometri”. Comercianţii din localitate au fost de asemenea nemulțumiți, ei blocând calea ferată pentru a împiedica circulaţia trenurilor. Comercianții au cerut Ministerului Culturii repunerea în vânzare a biletelor pentru Machu Picchu, pentru relansarea economiei locale. Aproape 4.000 de persoane puteau vizita zilnic  templul de la Machu Picchu, ministerul acceptând la sfârşitul lui iulie să crească numărul la 5.000 de vizitatori zilnic.

Dezastru în Machu Picchu. Incendiile de vegetație amenință ruinele incașe