Cel mai vechi zid construit în Europa, descoperit pe fundul Mării Baltice

Zidul din epoca de piatră se întinde pe aproape un kilometru pe fundul mării în Golful Mecklenburg

Zid
Zid sursa foto pixabay

Un zid din epoca de piatră descoperit pe fundul Mării Baltice, în Germania, ar putea fi cea mai veche megastructură cunoscută construită de oameni în Europa, spun cercetătorii. Zidul, care se întinde pe aproape un kilometru pe fundul mării în Golful Mecklenburg, a fost observat întâmplător, când oamenii de știință au operat un sistem sonar cu fascicule multiple de pe o navă de cercetare la aproximativ 10 kilometri în larg, potrivit digi24.ro.

O verificare mai atentă a structurii, denumită „Blinkerwall”, a relevat aproximativ 1.400 de pietre mai mici care par să fi fost poziționate pentru a conecta aproape 300 de bolovani mai mari, dintre care mulți erau prea grei ca să fie mutați de grupuri de oameni.

Zidul este considerat o „descoperire extraordinară”, fiind acoperit de 21 de metri de apă. Cercetătorii cred că a fost construit de vânători-culegători pe pământ, lângă un lac sau o mlaștină, în urmă cu mai bine de 10.000 de ani. Oamenii de știință bănuiesc că a servit drept „barieră” pentru vânătorii care urmăreau turmele de reni. „Când urmărești animalele, ele merg de-a lungul acestor structuri, nu încearcă să sară peste ele. „Ideea era să creeze un blocaj artificial cu un al doilea perete sau cu malul lacului”, a spus Jacob Geersen de la Institutul Leibniz pentru Cercetarea Mării Baltice din Warnemünde.

Un al doilea zid ar putea fi îngropat în sedimentele de pe fundul mării, scriu cercetătorii în Proceedings of the National Academy of Sciences.

O altă ipoteză este că zidul forța animalele să intre în lacul din apropiere, încetinindu-le și făcându-le ușor de vânat de oamenii care stăteau la pândă în canoe, înarmați cu sulițe sau cu arcuri și săgeți. Pe baza dimensiunii și formei zidului de 971 de metri lungime, Geersen și colegii săi consideră că este puțin probabil ca acesta să se fi format prin procese naturale, cum ar fi un tsunami uriaș care să fi mutat pietrele din locul lor sau un ghețar în mișcare care să fi tras pietrele în urma lui.

Zidul, care este în mare parte mai mic de 1 metru înălțime, își schimbă direcția atunci când întâlnește bolovanii mai mari, sugerând că grămezile de pietre mai mici au fost poziționate intenționat pentru a le lega pe cele mari.

În total, se crede că pietrele zidului cântăresc mai mult de 142 de tone. „Acest lucru plasează Blinkerwall în gama celor mai vechi exemple cunoscute de arhitectură de vânătoare din lume și, potențial, este cea mai veche megastructură creată de om din Europa”, au spus cercetătorii.Agresiune deosebit de gravă în Galați