Reguli stabilite pentru examenul de Evaluare Națională 2023

Probele scrise la limba română, matematică și limba maternă din cadrul examenului de Evaluare Națională încep la ora 9:00, iar elevii au la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor.

Evaluarea Națională 2023 începe luni, 19 iunie, cu proba scrisă la Limba și Literatura Română, urmând ca miercuri, 21 iunie, să aibă loc proba scrisă la matematică. Elevii vor afla rezultatele finale după soluționarea contestaților pe data de 4 iulie. Ministerul Educației a publicat un ghid informativ privind regulile la examenul de Evaluare Națională și modul în care se vor desfășura probele scrise, potrivit digi24.ro.

 Probele scrise la limba română, matematică și limba maternă din cadrul examenului de Evaluare Națională încep la ora 9:00, iar elevii au la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor.

Accesul candidaților în săli este permis de la ora 8:00 până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
Pentru simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a subiectele sunt redactate sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso, așa cum este transmisă de către CNPEE (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație).  Deoarece pentru itemii obiectivi nu sunt prevăzute spații de rezolvare, elevul rezolvă aceste subiecte pe ciornă și scrie răspunsul corect în broșură. Broșura conține, la final, pagini suplimentare liniate, pe care elevul le poate folosi în vederea finalizării răspunsurilor ce necesită redactare, în cazul în care spațiul alocat nu a fost suficient sau a greșit și dorește să reia rezolvarea, se arată în procedura trimisă inspectoratelor.

La proba de limba română și/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect (conform modelului prevăzut – Anexa nr. 1).

La proba de limba română și/sau maternă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect (Anexa nr. 2 și Anexa nr 3). Ministerul Educației precizează că în sala de examen candidații nu pot intra dacă au în posesie materiale care îi pot ajuta, iar nerespectarea regulilor duce la eliminarea acestora din salăLa proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect (conform modelului prevăzut – Anexa nr. 4). Înscrierile la Evaluarea Națională au fost prelungite cu încă 3 zile, față de data anunțată anterior, de 13 iunie, din cauza grevei profesorilor. De asemenea, perioada de încheiere a fost prelungită până pe 16 iunie. Angajații Samsung vor beneficia lunar de o vineri liberă