Două droguri sintetice, consumate de tot mai mulți tineri din România

Ele sunt considerate deocamdată oficial în România doar substanțe psihoactive

3-MMC și 3-CMC, două droguri sintetice încadrate ca substanțe psihoactive și nelistate ca droguri, sunt tot mai consumate de adolescenții români. Deși proiectul privind introducerea celor două substanțe în categoria drogurilor trebuie aprobat până în 18 februarie, acesta este încă la Parlament, potrivit g4media.ro.

Aceste droguri sintetice, considerate deocamdată oficial în România doar substanțe psihoactive, sunt consumate din ce în ce mai mult, efectele asupra tinerilor și chiar a copiilor fiind devastatoare.

DIICOT nu are statistici privind numărul de consumatori, însă surse judiciare au confirmat că numai anul trecut în județul Argeș, spre exemplu, au fost depistați peste 500 de consumatori de 3-MMC și 3-CMC. În martie 2022, Comisia Europeană a avertizat România să listeze oficial aceste substanțe psihoactive ca droguri, dând ca termen-limită 18 februarie a.c. Și la acest moment, proiectul este încă la Parlament.

Trecerea acestor substanțe în categoria drogurilor ar descuraja consumul lor din două motive, diferența de preț între cele două tipuri și pedepse mai mari pentru traficanți, dar și pedepsirea consumatorilor.

 În țara noastră, Comisia Europeană a impus României și țărilor membre, printr-o directivă dată pe 18 martie 2022, introducerea celor două substanțe psihoactive în categoria drogurilor, termenul-limită de adoptare a legii fiind 18 februarie a.c. Numai că România nu s-a conformat încă. „Până în prezent, nu a fost transpusă Directiva Comisiei Europene din 18 martie 2022. Menționăm că termenul de transpunere a acestei directive expiră la 18 februarie 2023”, au precizat reprezentanții DIICOT pentru ”Adevărul”.

Frații Tate rămân în arest preventiv, a decis Curtea de Apel Bucureşti