Gabriela Firea

Chiar suntem ”vai de noi”. Firea continuă să insiste pe o luptă dintre clasele sociale. Unde ”clasă socială” înseamnă bani și un interes personal.

S-a mai spus: diferența dintre teatru și joc de cărți. Diferența dintre o activitate sportivă și o vizită la cazino în miez de noapte. Și, până la urmă, diferența dintre cultură și incultură. Depinde în ce ape vrem să ne scăldăm și în ce mlaștină vrem să rămânem.

A fost nevoie de un coronavirus să ne arate cine suntem de fapt. A fost nevoie să se moară, să redevenim ”cifre”, ca să ne autodefinim ca popor. Și ca să ne definim conducerea.

”Ministrul tineretului și sportului s-a zbătut să-și convingă colegii de partid și de guvern să se redeschidă, în condiții de pandemie, activitățile sportive, sălile de fitness (fără duș), piscinele etc.

Băieții deștepti și-au convins prietenii de la putere să redeschidă cazinourile, jocurile de noroc, sălile de jocuri mecanice, păcănelele… mai popular.

Iar ministrul culturii – caz unic pe mapamond -, țipă de două zile pe toate ecranele să fie menținute teatrele închise, ferecate.

Se pare că au uns în fruntea Culturii un inamic al actorilor, regizorilor, dramaturgilor, iubitorilor de teatru.

Un ins care a sponsorizat cu sute de mii de euro niște spectacole grotești.

O putere sensibilă la cazinouri, piscine și păcănele. Insensibilă la cultură și religie.

Căci, nici pentru biserici nu are cine pleda, cu succes!

Vai de noi!”, au fost cuvintele Gabrielei Firea pe pagina sa de Facebook.

Suntem ”Vai de noi”. Că o spune Gabriela Firea sau un om ales la întâmplare, care a supraviețuit și războiului. Erei Dej. Comunismului. Post-comunismului. Crizei financiare. Redresării. Coronavirusului, în final.

Am ajuns în anul în care nu sunt aplauze pentru actori, dar sunt aplauze pentru un loz ieftin. Iar atunci când o sală de teatru se luptă cu o sală de jocuri de noroc, chiar e vai de noi.

Citește și: ”Sunt menajeră”, o producție marca Maia Morgenstern

#News