Grow Up Galați a venit cu o inițiativă care amuză, educă și ajută. Îi amuză pe cei mici, îi încântă pe cei mari și nici nu arată la fel de dubios ca ”operele de artă” marca Galați.

Nu suntem tocmai un oraș fruntaș atunci când vine vorba de estetic, dar ne cam mândrim cu Dunărea și cu plimbările (aproape săptămânale) pe Faleză.

Am trecut prin niște luni de izolare și, după o scurtă incursiune pe malurile Dunării, am găsit ceva nou. Ceva real, dar și ceva frumos, pe Facebook:

E vorba de un pește-container care ne educă în relația nosatră cu plasticul. Că suntem mari sau mici, nu prea are importanță. Și, oricum, mulți insistă pe faptul că educația începe de la o vârstă foarte fragedă.

Peștele-container a devenit atât de popular în rândul gălățenilor, încât i se caută și un nume:

”Dragi gălățeni, avem un nou prieten pe faleză care “înghite” tot ce înseamnă plastic. Invităm locuitorii orașului să arunce deșeurile din plastic și aici. El este amplasat pe faleza inferioară, vis-a-vis de parcul pentru copii și prin el ne propunem o Dunăre #zeroplastic.

Urmează și panoul de informare și instrucțiuni în curând.

Amplasarea peștelui-container face parte din proiectul Cu apele curate, desfășurat de asociația Mai Mult Verde si Lidl Romania cărora le mulțumim tare, tare!

Vă provocăm să îl botezați! Ce nume i s-ar potrivi?”.

Serios vorbind, m-au amuzat comentariile și propunerile pentru un nume. Și, pe lângă zâmbetul amuzat, mi-a plăcut reacția rapidă a gălățenilor. Și faptul că locuitorii unui oraș mic sunt încântați. Că peștele se va numi ”Flămânzilă”- cum vor unii sau ”PETișor”- cum votează alții, chiar nu mai are importanță.

Să ne autoeducăm să nu mai aruncăm plastic în apă, să ne autoeducăm ducând gunoiul exact unde trebuie. Să ne autoeducăm și să educăm la rândul nostru. Să reciclăm, să păstrăm curățenia, și să ne gândim la viitor. Nu doar azi, ci în fiecare zi.

Citește și: Daniela Călin și grădinița cu pisici din Galați

Foto