Raed Arafat

Raed Arafat rămâne singurul om care nu prea se bucură la data de 15 mai. Nu am să spun că rămâne în alertă sau că e ceva mai precaut decât noi toți.

Am să spun că a analizat mai mult, a analizat mai cu grijă și a comparat evoluția sau involuția virusului. Au existat țări care au relaxat măsurile și nu a fost bine. Au fost și tări unde omul de rând și-a schimbat modul de trai și da, s-au întregistrat scăderi în numărul infectaților.

O singură parte nu am înțeles din discursul lui Arafat: subiectul cu mall-urile.

”Problema mall-urilor care s-a discutat acolo (în Parlament – n.red.), este că centrele comerciale sunt de regulă loc de plimbare, mai ales a copiilor, tinerilor, toți merg la mall. E adevărat că cinematografe acum este exclus să ai, food court-ul unde se merge lumea să mănânce, acolo ai multă lume, rând, vânzoleală… Ăsta era motivul pentru care spațiul intern al mall-ului s-a considerat că este un risc major.

Și totuși, s-au păstrat unele magazine, unele servicii deschise, precum spălătoriile, magazinul alimentar de acolo, optica medicală din interior a rămas deschisă, pentru că acolo merg oameni care au treabă direct cu acel serviciu. Rezolvă și pleacă.

O să analizăm ce înseamnă mall-urile mici. La asta trebuie să se uite colegii epidemiologi. E bine să le deschidem de acum, sau e bine din 1 iunie, sau din 15 iunie. Asta trebuie analizat”, a declarat Raed Arafat.

Bun. Cu riscul de a mă repeta, nu înțeleg isteria cu mall-urile. Nu-mi plac adunările, nu-mi plac înghesuiala și spațiile închise și nu mi-a plăcut niciodată să mă plimb într-un cub mare și apăsător, care nu e altceva decât o colecție de magazine.

Sunt mall-urile atât de importante în viața de zi cu zi? Avem într-adevăr atâta nevoie de ele? Și, mai ales, avem atâta nevoie de ele pe vreme de pandemie? Din nou, suntem diferiți. Ce mi se pare mie neimportant, o fi (probabil) vital pentru ceilalți.

Din câte am înțeles eu, vor fi deschise mall-urile mici, mai exact cele sub 15 000 de metri pătrati. Foarte interesant. Chiar mă întreb cine stă să calculeze suprafața. Și cum se numește postul? Tipul care măsoară mall-ul?

Concluzionând, treaba cu deschisul mall-urilor mi se pare cam la fel cu isteria deschiderii bisericilor. Unii vor să pupe un ceas de aur, alții vor să pupe un patrafir aurit. Și nu, nu prea sesizez diferența.

Ar mai fi de adăugat că Raed Arafat mă transformă într-un om cam bipolar. Pot ieși din casă, dar e mai bine să rămân în casă. Va fi bine, dar va fi rău:

”Deci e clar că în data de 15 NU! Dacă e ceva imperativ și care te obligă la ceva și epidemiologii spun că nu e bine, acest lucru e normal să-l menționăm și să avertizăm populația că nu e OK. Dar dacă scrie ”pot” sau ”se poate”, că ăsta e limbajul, înseamnă că aici avem loc de discutat la CNSSU, la grupul tehnico-științific, ca să rezolvăm această problemă”.

Citește și: Virgil Musta: ”Tratamentul pentru COVID-19 funcţionează”

#News