Daniel Florea - foto Kanal D
Daniel Florea - foto Kanal D

Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, vrea să cheltuiască peste 12,75 milioane de lei de la bugetul local ca să le cumpere tuturor elevilor câte un telefon mobil, iar profesorilor, câte o tabletă. Mai pe scurt, își face reclamă pe spatele elevilor! Iată de ce susține edilul că ar fi justificată toată această cheltuială.

Pe ordinea de zi a ședinței de consiliu local a Sectorului 5 de miercuri, 15 aprilie, se află un proiect de hotărâre inițiat de Daniel Florea și numit „Start spre o educație digitală”.

Despre ce e vorba? Primăria de sector transmite că – în condițiile în care e stare de urgență, iar elevii nu merg la școală – și-a propus „să contribuie la crearea și asigurarea unui climat educațional favorabil desfășurării procesului instructiv-educativ în mediul online” și asigurării resurselor necesare.

Reclamă pentru Florea

Administrația locală susține că a și făcut un prim pas în acest sens. Astfel, în textul proiectului se menționează că, „în data de 6.04.2020, Primăria sectorului 5 a încheiat un contract al cărui obiect constă în furnizarea gratuită a pachetului Aplicație de Management Școlar – Catalog electronic.

Pachetul oferă acces la o aplicație software, situată în cloud, care funcționează pe principiul ‘software as a service'”, ce permite utilizatorilor să acceseze în sistem cloud computing conturile personale din aplicația menționată anterior.

Primăria condusă de Daniel Florea transmite că vrea, însă, să facă mai multe. Adică să cumpere câte un telefon mobil pentru fiecare elev și câte o tabletă pentru fiecare profesor, astfel încât cu toții să aibă acces la această platformă online. Bună reclamă, nu?

Potrivit calculelor Primăriei Sectorului 5, ar fi de cumpărat 27.500 de telefoane mobile (pentru că atâția elevi învață la școlile din cartier) și circa 3.000 de tablete (câte una pentru fiecare profesor). Fiecare telefon ar urma să coste maximum 300 de lei, iar fiecare tabletă, maximum 1.500 de lei.

12,7 milioane de lei pe telefoane și tablete

Or, asta înseamnă că întreaga cheltuială se ridică la peste 12,7 milioane de lei, care ar urma să fie dați de la bugetul local al sectorului. Dar nu numai proporția cheltuielilor reprezintă o problemă aici, susțin parte dintre consilierii locali ai sectorului.

Spre exemplu, consilierul PNL, Paul Cursaru, spune că nu înțelege nici cadrul în care s-ar face aceste achiziții și nici modul în care vor fi dispozitivele distribuite și folosite.

„În primul rând, nu știu să se fi decis până la acest moment, la nivel de guvern, ca anul școlar să continue în mediul online.

Nu am auzit să existe o programă pentru ore în online. Și atunci, de ce cumpărăm 3.000 de tablete pentru profesori? Îi poate obliga cineva să țină acele ore online, de acum încolo? Eu nu cred.

În plus, înțeleg că se dorește cumpărarea de telefoane pentru elevi. Cum și cui vor fi ele distribuite? Copiilor? Părinților pe bază de procese verbale? Ca să nu mai spunem că există un număr semnificativ de elevi care învață la școlile din sector, dar nu locuiesc în sector. În cazul acestora, ce facem?

Multe întrebări, puține răspunsuri

Iar pentru elevii de clasa 0, chiar nu văd utilitatea”, a declarat Paul Cursaru pentru Ziare.com.

N-am înțeles nici ce măsuri ar lua primăria de sector dacă un elev sau un părinte pierde sau vinde telefonul cumpărat din bani publici, imediat ce l-a primit.

„Și mai e o problemă aici. De ce să cumpărăm pentru toți elevii? Unii au deja telefoane foarte performante. Iar la 300 de lei per telefon… Ne putem gândi la negocierea unui preț foarte bun per bucată, dată fiind cantitatea mare de cumpărat. Altfel, nu văd la ce ar folosi un telefon cu performanțele unuia care se vinde acum pe piață, la 300 de lei”, a mai spus Paul Cursaru.

În consecință, consilierul PNL e hotărât să aștepte ca Daniel Florea să retragă de pe ordinea de zi acest proiect. Iar dacă n-o va face, Paul Cursaru spune că va vota împotrivă.

Citește și Primăria Capitalei, servicii GRATUITE pentru seniori: Doritorii pot apela la 0800821218

Nici consilierilor USR nu le surâde ideea ca primăria să cumpere, la grămadă, telefoane și tablete din bani publici, fără să aibă un plan bine pus la punct pentru a aduce plus valoare în comunitate, cu ajutorul dispozitivelor.

Proiect insuficient gândit

„Consider că și acest proiect – ca multe altele ale primăriei – este insuficient gândit.

Nu am cunoștință despre existența unei evaluări cu privire la situația de dinainte de redactarea proiectului: ce resurse folosesc deja copiii și profesorii, care sunt variantele de platforme care pot fi folosite etc.

În aceste condiții, consider că, deși necesitatea de a asigura desfășurarea cursurilor online este cât se poate de reală, modalitatea aleasă de implementare lasă de dorit întrucât presupune alocarea de resurse fără să țină cont de necesitățile reale”, a spus consilierul local USR Dragoș Geamănă.

#NEWS