Monica Anisie, ministrul Educației

Monica Anisie a declarat că vor reîncepe cursurile în momentul în care situaţia de urgenţă încetează. Sinceră să fiu, nu știu exact cum se vor desfășura examenele, mai ales că regulile de distanțare socială ar trebui să rămână. Și spun asta ascultându-i și pe Raed Arafat, și pe Nelu Tătaru. Trebuie să respectăm aceste reguli și această distanță și asta nu doar în momentul prezent. Poate că ar trebui să devină o obișnuință și pentru anul viitor. Asta pentru că un virus nu dispare brusc.

Să presupunem că, undeva în vară, școlile se vor deschide. Există o protecție pentru copii? Există o siguranță că fix școlile nu vor fi adevărate bombe epidemiologice? Și, până la urmă, ce e mai important? Faptul că se trece un examen sau faptul că trebuie să lăsăm să treacă un virus?

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă are alte păreri, Raed Arafat ne dă alte sfaturi iar Monica Anisie speculează:

”În scenariul în care vom reveni la cursuri în momentul în care situaţia de urgenţă încetează, am putea susţine examenele în luna iulie. În cazul în care se prelungeşte starea de urgenţă, atunci vom lua o altă măsură în aşa fel încât elevii şi studenţii să îşi poată încheia anul şcolar cu bine.

Programele pentru evaluare naţională şi examenul de bacalaureat prevăd materia studiată până la momentul începutul semestrului al doilea. Aşa cum am precizat în măsurile pe care le-am luat în cadrul Ministerului Educaţiei, prin consultare cu partenerii noştri educaţionali, conţinuturile pentru examenele naţionale vor fi acelea studiate până la începutul semestrului al doilea. Iar în cazul în care vom reveni la cursuri cât mai repede, tezele pe care elevii trebuie să le susţină vor conţine numai subiecte din materia studiată până pe 11 martie, atunci când au fost închise şcolile.”

Sunt sigură că, în cazul în care cursurile vor reîncepe, mulți părinți vor refuza să-și trimită copiii la școală. Am mai zis că, atât timp cât statul nu ne protejează, încercăm să ne protejăm noi. Pe noi. Și nici nu știu de unde este siguranța asta că virusul va dispărea în vară.

Citește și: Românii vor și mai multe restricții așa că îi scriu Renatei Weber

#News