Astăzi, în jurul orelor prânzului, cei de la PSD au anunțat că vor avea o ședință CEX, prima pe anul acesta. Iată ce au stabilit social-democrații în urma acestei ședințe:

Cei din cadrul CEX PSD au decis în ședința anunțată azi, 14 ianuarie 2020 dispunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban, așa cum anunțase, de altfel și Marcel Ciolacu cu ceva timp în urmă. Însă, acum par că aceste zvonuri prind contur și că moțiunea de cenzură va fi pusă în practică de către parlamentarii PSD.

Moțiunea de cenzură despre care se vorbește are și o condiție pentru ca această să fie depusă de către social-democrați, și anume renunțarea la alegerea în două tururi ale primarilor. Nu ne mirăm absolut deloc că pe pe cei din PSD îi deranjează acest lucru, având în vedere faptul că, alegerea într-un singur tur a părut să le fie prielnică până acum.

Ca să înțelegem mai bine de ce alegerea primarilor într-un singur tur este varianta potivită pentru PSD, haideți să povestim un pic despre acest subiect. Să spunem că avem de-a face la Primăria Capitalei cu un posibil primar PSD, și câțiva posibil primari ai partidelor de opoziție. Conform istoriei și al experienței anilor trecuți, candidatul PSD ar ajunge în turul 2 cu un scor superior, împreună cu unul dintre candidații opoziției. În turul 2, multe din voturile candidaților de opoziție ce nu s-au clasat pentru al doilea tur se vor duce către acel candidat al opoziției care a reușit să se califice. Astfel, șansele cadidatului PSD pot scădea, acesta putând chiar să piardă alegerile.

Situații de genul acesta se întâmplă, de regulă, pentru că opoziția nu a știut niciodată să fie unită și să aducă pe firmament un singur candidat pe care să-l voteze și simpatizanții PNL, și cei ai USR-Plus, etc. Însă, revenirea la alegerile în două tururi ai primarilor de orașe și comune, poate reglementa această lipsă de unitate între partide, unitatea fiind adusă de votanți.

Acum, rămâne de văzut dacă PNL va sacrifica alegerea primarilor în două tururi pentru a nu ajunge în situația de a fi demis prin moțiune de cenzură.

#News