Sorin Grindeanu

Deși declarase că, cel puțin pentru o perioadă, va fi atât la șefia Autorității Naționale pentru Administrare și Reglemenatare în Comunicații  (ANCOM) cât și în viața politică, alături de echipa PSD, lui Sorin Grindeanu i se solicită demisia de la ANCOM. Cererea vine din partea PMP, care consideră că funcția fostului premier este incompatibilă cu cea de la ANCOM.

„Domnul Sorin Grindeanu ocupă funcția de președinte al ANCOM, funcție care, conform legii de organizare a autorității respective, este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția celor didactice. Din această poziție, domnul Grindeanu nu poate participa în niciun fel la viața politică a unui partid politic. Mai plastic fie spus, nu poate fi ”și popă, și hoț”. Trebuie să părăsească de urgență această funcție.

ANCOM este o autoritate națională cu o importanță deosebită în relația cu Comisia Europeană, iar România s-a obligat încă din perioada de pre-aderare ca această instituție să respecte principiile proporţionalităţii, nediscriminării, transparenţei şi deplinei obiectivităţi. Este pentru prima oară când România înregistrează o situație în care președintele ANCOM participă activ la viața politică a unui partid politic, deși legea interzice acest lucru.

Domnule Președinte al PSD, Marcel Ciolacu,

Nu încercați să justificați încălcarea legii făcând trimitere la prevederea conform căreia legea dă termen de trei luni pentru rezolvarea incompatibilității, și iată de ce:

1. Prevederea este valabilă doar la numirea în funcție, conform practicii legislative.

2. Domnul Grindeanu participă fățiș la viața politică a PSD de mai mult de trei luni.

PMP vă solicită ferm să puneți capăt acestei situații inadmisibile și, fie să solicitați domnului Sorin Grindeanu să demisioneze din funcția de președinte ANCOM, fie să-l demiteți din această funcție, întrucât ANCOM este autoritate publică sub control parlamentar, iar legea prevede că președintele ANCOM poate fi demis dacă nu mai îndeplinește criteriile prevăzute de lege sau când, prin acţiunile sale, afectează în mod grav independenţa funcţională a autorităţii. Dumneavoastră conduceți Camera Deputaților, iar Senatul este condus de un alt membru PSD.

Nimic nu vă oprește să puneți în aplicare prevederile legale.

Nu promovați de la cel mai înalt nivel al Legislativului României practica sfidării legii.

Constituția României statuează că nimeni nu e mai presus de lege, deci nici Dumneavoastră nu puteți fi, cu atât mai mult cu cât un președinte al Camerei Deputaților și al unui partid politic trebuie să fie un model al respectării legii pentru alegătorii săi și pentru societate”, se arată într-un comunicat de presă al PMP, citat de stiripesurse.

Sorin Grindeanu (vicepreședinte) face parte din echipa „interimarului” PSD, Marcel Ciolacu, care va candida la șefia partidului în cadrul Congresului PSD ce va avea loc pe 22 august. Alături de cei doi, în „echipa Ciolacu” se mai află și Gabriela Firea (vicepreședinte).